V 4 korakih do čiste preproge

Nekateri so zagovorniki domov brez preprog, češ da se v njih nabira preveč prahu, spet drugi zagovarjajo preproge, saj ustvarjajo bolj toplo vzdušje in nudijo dodatno toplotni in zvočno izolacijo.

Imajo pa preproge v nasprotju z drugimi talnimi oblogami eno veliko slabost: terjajo precej več dela za vzrdževanje. Samo sesanje ni dovolj, saj se prej ko slej na preprogah pojavijo tudi madeži. Kako jih preprosto odstraniti  (predvsem sledi blata, kave in vina) in preprogi podaljšati življenjsko dobo?

Potrebujete:

  • 2 steklenički s pršilko,
  • detergent za posodo,
  • 2 čisti krpi.

1. KORAK

V eno stekleničko natočite hladno vodo, v drugo stekleničko natočite pol litra mlačne vode, ki ji primešate detergent za pranje posode.

2. KORAK

Del čiste krpe popršite z mlačno mešanico detergenta in mlačne vode ter vtrite v madež (ne drgnite!). Sproti popivnajte s suhim delom krpe. Postopek ponavljajte in časoma bo madež izginil.

3. KORAK

Drugo krpo popršite s hladno vodo ter odstranite ostanke detergenta s preproge. Osušite s suhim delom krpe.

4. KORAK

Na očiščeno preprogo naložite nekaj slojev papirnatih brisačk in nanje položite nekaj težkega, recimo lonec.

Pustite preko noči in zjutraj odmaknite lonec in papirne brisačke. Preproga se bo osušila.

>> PREBERITE VEČ: Nad madeže in neprijetne vonjave z vodko!

Preproge občasno posesajte z globinskim sesalcem. Po preprogi lahko tudi posipate sodo bikarbono, ki bo iz preproge pomagala odstraniti neprijetne vonjave. Sode bikarbone pa ne uporabljajte, če je v prostoru (ali preprogi) preveč vlage.

V primeru večjega deleža vlage v zraku raje uporabite alkoholni kis. Nevtraliziral bo neprijetne vonjave in pomagal očistiti vlakna preproge.

Pozor: v izogib morebitni škodi, preden poškropite po celi preprogi, najprej poskusite popršiti na delu preproge, ki ni izpostavljen.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekUsoda zemeljskega plina v Evropi za to sezono še negotova, a prvi preizkusi novega plinovoda Severni tok II že potekajo
Naslednji članekPrepoved zasebnih avtomobilov v Berlinu?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.