SUPRAPOWER: Projekt novodobnih vetrnih turbin Evropske unije!

Pridobivanje električne energije s pomočjo vetra, je vsekakor pomembna tehnologija prihodnosti. A tehnologija vetrnih turbin je že dolgo časa nespremenjena – slednje so namreč velike, težke ter draga je njihova izgradnja in vzdrževanje – še posebej, če so nameščene na morju.

Evropska unija je zato sprejela štiriletni projekt, imenovan SUPRAPOWER, ki ga bo vodilo podjetje Tecnalia v Španiji. V projekt bo vključenih tudi devet industrijskih in znanstvenih partnerjev s cele Evrope. Ideja projekta je v razvoju naslednje generacije vetrnih turbin, s katerimi bi zmanjšali proizvodne stroške vetrnih elektrarn za 30 odstotkov.

 

Tehnološki inštitut v Karlsruhe – oddelek za kriogenski inženiring, za ta namen usmerja svoje napore v zmanjšanje obsega vetrnih turbin, ki uporabljajo superprevodnike. Pri temperaturi, ki je blizu absolutni ničli (0 K oziroma −273 °C) namreč ti superprevodniki nimajo električne upornosti in prevajajo elektriko brez izgub. Raziskovalci zato razvijajo rotirajoč kriostat, ki bo hladil superprevodna jedra na minus 253 stopinj Celzija, kar bo zagotavljalo visoko učinkovitost prevodnih jeder in s tem zmanjšalo velikost, težo in ceno celotne vetrne turbine.

Glavni cilj SUPRAPOWER ekipe v prvem letu, je tako razvoj koncepta modularnega rotirajočega kriostata. Naslednji korak bo izdelava idejne zasnove supergeneratorja. Skupina bo načrtovala, zgradila in preizkusila superprevodnike v laboratoriju, kjer bodo potrdili primernost za nadaljnjo proizvodnjo. Skupni cilj SUPRAPOWER projekta v končni fazi je zvišati učinkovitost vetrnih turbin in posledično s tem (ko se bo vedno več električne energije proizvajalo s pomočjo vetrnih elektrarn) do leta 2020 zmanjšati škodljive emisije v Evropski uniji za 20 odstotkov. Vsekakor spoštovanja vreden cilj in upamo, da bo Evropski uniji to tudi dejansko uspelo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.