Sodba za milijon dolarjev zaradi pogina ptic

V ZDA zakone jemljejo resno, kazni pa so izredno visoke. Tako bo morala hčerinska družba podjetja Duke Energy s sedežem v Severni Karolini plačati milijon dolarjev (približno 735.000 evrov) kazni zaradi pogina ptic selivk.

Zaščitene živalske vrste so v ZDA pomembna dediščina, ki jih država poskuša obvarovati. Ameriško sodišče je tako ugotovilo, da so vetrne turbine, ki si jih lasti podjetje Duke Energy, povzročile pogin14 zlatih orlov, kot tudi 149 drugih zaščitenih ptic od leta 2009 do danes. Za to bo moralo podjetje plačati milijon dolarjev (približno 735.000 evrov) kazni.

Michael Hutchins iz Ameriškega združenja za ptice je pojasnil, da bodo: “Vsi projekti vetrnih elektrarn ubili določeno število ptic. Temu se žal ni mogoče izogniti, toda nekatera področja so slabša od drugih, in naša naloga je, da predvidimo, katero so ta področja in preprečimo prevelik pogin ptic zaradi vetrnih turbin.”

Sodišče je ugotovilo, da je podjetje Duke Energy kršilo Zakon o pticah selivkah, ki ščiti več kot 1.000 vrst ptic. Ene najbolj zaščitenih so ameriški orli, sokoli, škrjanci in vrabci. Tožilstvo je predstavilo dokaze, ki so pokazali številne mrtve ptice ob vetrnih elektrarnah. Poginilo naj bi več kot 149 različnih vrst ptic.

To je prva denarna kazen za pogin ptic, ki je posledica delovanja vetrnih elektrarn v ZDA. Kot taka predstavlja precedens za vse nadaljnje tožbe. To lahko povzroči, da se bodo številna energijska podjetja preusmerila na druge oblike energije – namesto vetrne, sončno, ali pa bodo našla način, kako zmanjšati število mrtvih ptic (ena od rešitev, o kateri smo že pisali, je, da se vetrnice pobarvajo s črno barvo – tako ptice lažje prepoznajo nevarnost in se ji izognejo).

A vse ni tako črno, kot prikazuje ta sodba ameriškega sodišča. Dejstvo je namreč, da zaradi vetrnih elektrarn pogine procentualno izredno malo število ptic. V ZDA naj bi bila ta številka okoli 40.000 letno, medtem ko zaradi električnih daljnovodov pogine več kot 130 milijonov ptic letno, pa se ta problem sploh ne omenja. Več o statistiki pogina ptic v ločenem članku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.