Pobarvane vetrnice bi lahko letno preprečile na tisoče smrti ptic

Vetrne elektrarne s svojimi veliki vetrnicami, ki se vrtijo skladno z močjo vetra, danes veljajo za eno najbolj čistih in okolju prijaznih virov energije. A čeprav veljajo za okolju prijazno energijo pa imajo eno veliko pomanjkljivost – letno pobijejo več tisoč ptic, ki ne vidijo vrtečih vetrnic. Tako naj bi samo v ZDA vetrnice pobile več kot 40 tisoč ptic, še skoraj enkrat toliko pa v Evropi.

Ravno zato Norvežani delajo na novem projektu, ki bi lahko letno rešil več tisoč ptic. Ekipa znanstvenikov je postavila hipotezo, da bi lahko s pobarvanjem vetrnic te postale bolj opazne, kar bi preprečilo smrt številnih ptic vsako leto.  

 

Ekipa znanstvenikov in okoljevarstvenikov načrtuje, da bi s pobarvanjem ene lopatice na črno ustvarili dovolj močan kontrast, ki bi bil dovolj razpoznaven racam in vsem nizko-letečim pticam. Namesto zamenjav vetrnih turbin se bodo te preprosto le pobarvale. To je veliko preprostejše in bistveno cenejše kot nekatere druge eksperimentalne tehnologije za odganjanje ptic, ki v glavnem vključujejo napredno tehnologijo in ločeno napajanje.

 

Poleg pobarvanja vetrnic znanstveniki delajo še na enem projektu, ki bi lahko rešil veliko ptic. Gre za namestitev majhnih UV svetilk na turbine, ki bi oddajale UV svetlobo in tako opozarjale in odganjale ptice od zanje smrtnih vetrnih rezil. Glede na to da gre za zelo preproste in cenovno dostopne izume, ni razloga zakaj jih ne bi namestili na vetrne turbine in tako rešili življenje tisočim pticam vsako leto.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.