Savinjsko-Šaleška in Zasavska regija bosta ukinili premog

Ministrstvo za infrastrukturo je z osnutkom dokumenta posledično začelo presojati o vplivu premogovništva na okolje. »Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda.« Dokument, ki je le osnutek strategije, temelji na analizi izzivov in priložnosti obeh slovenskih regij, ki sta s premogovništvom močno zaznamovani. Savinjsko-Šaleška in Zasavska regija.

Strategija in osnutek

Z omenjeno strategijo (Nacionalna strategija za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda) bo Slovenija opredelila ključne odločitve, ki bodo pomagale prizadetim regijam. Omogočila jim bo postopen in pravičen proces prestrukturiranja. Prehod s premoga na energetski, okoljski, gospodarski in družbeni ravni, hkrati pa bo kot država naredila korak k podnebno nevtralni družbi.

Podrobna analiza ključnih izzivov in priložnosti regij sta temelj dokumenta in obenem strategije. Uporabljen je bil pristop »od spodaj navzgor« in vključil ključne deležnike regij. Sindikati, občine, nevladne organizacije, regionalne/območne razvojne agencije, energetske družbe, gospodarstvo, ministrstva, inštituti, evropske institucije in predstavniki izobraževanj so delili svoje poglede, podatke in mnenja. Vse to je bilo uporabljeno za strateško oceno zrelosti obeh regij, ki je pokazala prednosti in izzive. Izoblikovani so bili trije scenariji za obe regiji.

V Savinjsko-Šaleški so postavljeni okoli predlaganih letnic prenehanja uporabe premoga. V Zasavski pa okoli prestrukturiranja regije, saj delujočih rudnikov in termoelektrarn tam ni. Vsak scenarij je imel štiri kategorije preučevanja: gospodarstvo, energetika, ljudje in okolje.

Ključni namen Strategije je:

  • opredeliti premogovne regije in določiti letnico izstopa iz premoga;
  • opredeliti proces izstopa iz premoga z določitvijo scenarija za celovito družbeno in gospodarsko prestrukturiranje SAŠA regije in Zasavske regije v skladu z načeli pravičnega prehoda;
  • identificirati ustrezne vire na nacionalni in EU ravni ter način upravljanja procesa pravičnega prehoda;
  • opredeliti ključne vidike zapiranja Premogovnika Velenje v tehničnem smislu, z vidika vpliva na zaposlene in skupnost ter z vidika varovanja in ohranjanja okolja;
  • ustvarjati sinergije pri izvajanju pravičnega prehoda med regijama, preko skupnih projektov, prenosa dobrih praks in izkušenj.
Opuščanje rabe premoga v državah članicah EU
Opuščanje rabe premoga v državah članicah EU

Dokument

Osnutek tako podaja dolgoročni pogled na premogovne regije in se osredotoča na cilje prestrukturiranja, financiranje, izvajanje ukrepov in na model upravljanja. Celoten dokument Nacionalna strategija za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda je na voljo tukaj.

VIRMZI
Prejšnji članekZ naravno vodo do nižjih stroškov in čistejše narave
Naslednji članekKaj je fracking in zakaj v Sloveniji še ni prepovedan?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.