Terrajoule: S parnimi stroji do cenejšega shranjevanja sončne energije

Avstralski inženirji so morda rešili eno največjih ovir za pridobivanje večjih količin sončne energije – pomanjkanje dostopnih tehnologij za shranjevanje odvečne energije, ki bi se lahko uporabljala tudi takrat, ko sonce zaide.

Projekt podjetja Terrajoule temelji na že zelo stari tehnologiji parnih strojev, s pomočjo katere želijo shranjevati odvečno energijo, pridobljeno s pomočjo paraboličnih koncentratorjev. Njihovi izračuni kažejo, da lahko na ta način znižajo ceno kilovatne ure za 100 dolarjev oziroma 75 evrov, kar je za 20 odstotkov bolj učinkovito kot shranjevanje odvečne energije v baterije. Njihova tehnologija ima življenjsko dobo 25 let, kar je prav tako bolje kot uporabljanje baterijske tehnologije, ki hkrati vsebuje še strupene materiale.

Na uradni strani projekta zapišejo, da “Terrajoule sistem proizvaja paro s pomočjo sončne energije, ki jo zajamemo parabolični sončni koncentratorji. Ustvarjena para poganja parni motor, ki premika gred in vrti električni generator. Ko ni odvzema in želimo energijo shranjevati, paro, za kasnejšo uporabo, kondenziramo v izoliran tlačni rezervoar. Ko se pojavi potreba po električni energiji, se para iz rezervoarja dovaja za pogon parnega motorja. To zagotovi stroškovno učinkovito sončno energijo 24 ur na dan.”

 

Podjetje Terrajoule meni, da lahko z uporabo parnih strojev hitreje in ceneje shranjujejo sončno energijo.

Pred kratkim so tudi napovedali, da so prejeli 11.5 milijonov dolarjev (8.6 milijonov evrov) za financiranje projekta, tako da bodo lahko z raziskavami še nadaljevali in povečali proizvodnjo energije iz sonca.

Parni stroji so bili srce industrijske revolucije in para je bila ključni element pri tem. Ravno fazna sprememba vode v paro je tisto, kar je proizvajalo energijo v preteklosti. Para je temeljnega pomena za pretvorbo toplote v električno energijo s pomočjo parnih batnih strojev. Ravna ta tehnologija se zdaj vrača v pomoč solarni tehnologiji. Le kdo bi pričakoval, da bodo parni stroji morda igrali še zelo pomembno vlogo v prihodnosti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.