Večina držav EU to zimo ne more ogrevati svojih državljanov

0

Nova raziskava za koalicijo Evropska pravica do energije razkriva, da je energetska revščina še posebej prisotna na jugu in vzhodu Evrope – najhuje je v Bolgariji, Slovenija se uvršča v polovico držav EU z višjo stopnjo energetske revščine.

Kot razkriva prelomna raziskava neodvisnih strokovnjakov mreže OpenExp, ki jo je danes objavila koalicija Evropska pravica do energije, se večina držav EU sooča z visokimi ravnmi energetske revščine, zato to zimo svojim državljanom ne morejo zagotavljati ogrevanja.

Prva raziskava te vrste na ravni celotne EU je pokazala, da je energetska revščina še posebej razširjena v južnih in vzhodnih članicah EU. Bolgarija je daleč pred ostalimi državami po pogostosti pojavljanja štirih ključnih kazalnikov – vlažnih in puščajočih domovih, visokih stroških energije za gospodinjstva, nezmožnosti ogrevanja domov pozimi ter nezmožnosti ohlajanja domov poleti. Najboljši državi po teh kazalnikih sta Švedska in Finska. Slovenija se uvršča v polovico držav EU z višjo stopnjo energetske revščine.

Ključne ugotovitve raziskave, ki je dostopna tukaj:

  • Večina držav v EU (17) se sooča z visokimi stopnjami energetske revščine;
  • Obstaja jasna ločnica med severnimi/zahodnimi ter južnimi/vzhodnimi evropskimi državami;
  • Pri stopnjah energetske revščine imajo družbenoekonomski dejavniki večji vpliv kot vreme;
  • Države s strožjimi gradbenimi predpisi in višjim BDP na prebivalca imajo nižje ravni energetske revščine;
  • Najnižje uvrščene države se soočajo tako z zimsko kot poletno energetsko revščino;
  • Delež izdatkov gospodinjstev, porabljenih za energijo, v Evropi narašča, pri čemer ta delež raste hitreje v gospodinjstvih z nižjimi dohodki – med letoma 2000 in 2014 je narasel za 33 odstotkov.

Tomislav Tkalec iz društva Focus, ki se že od leta 2011 ukvarja s področjem energetske revščine, pravi:

»Čeprav je problematika energetske revščine v Sloveniji pereča, Ministrstvo za infrastrukturo še vedno ni pričelo s porabo 5 milijonov evrov, kolikor jih imajo na voljo za pomoč energetsko revnim gospodinjstvom. V društvu Focus trenutno izvajamo štiri projekte na temo energetske revščine: InventAirIDEA, ENGAGER in Energise. Prek njih povezujemo problematiko onesnaženega zraka z energetsko revščino, zato smo še posebej osredotočeni na zasavsko regijo in Zagorje ob Savi, pripravljamo interaktivne materiale in orodja za naslavljanje energetske revščine, soustvarjamo interdisciplinarno znanje o energetski revščini ter raziskujemo vedenjske navade, povezane z rabo energije v gospodinjstvih.«

Raziskavo si lahko prenesete na tej povezavi: https://www.openexp.eu/eepi

Urednik portala MojPrihranek.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.