Večina držav EU to zimo ne more ogrevati svojih državljanov

Nova raziskava za koalicijo Evropska pravica do energije razkriva, da je energetska revščina še posebej prisotna na jugu in vzhodu Evrope – najhuje je v Bolgariji, Slovenija se uvršča v polovico držav EU z višjo stopnjo energetske revščine.

Kot razkriva prelomna raziskava neodvisnih strokovnjakov mreže OpenExp, ki jo je danes objavila koalicija Evropska pravica do energije, se večina držav EU sooča z visokimi ravnmi energetske revščine, zato to zimo svojim državljanom ne morejo zagotavljati ogrevanja.

Prva raziskava te vrste na ravni celotne EU je pokazala, da je energetska revščina še posebej razširjena v južnih in vzhodnih članicah EU. Bolgarija je daleč pred ostalimi državami po pogostosti pojavljanja štirih ključnih kazalnikov – vlažnih in puščajočih domovih, visokih stroških energije za gospodinjstva, nezmožnosti ogrevanja domov pozimi ter nezmožnosti ohlajanja domov poleti. Najboljši državi po teh kazalnikih sta Švedska in Finska. Slovenija se uvršča v polovico držav EU z višjo stopnjo energetske revščine.

Ključne ugotovitve raziskave, ki je dostopna tukaj:

  • Večina držav v EU (17) se sooča z visokimi stopnjami energetske revščine;
  • Obstaja jasna ločnica med severnimi/zahodnimi ter južnimi/vzhodnimi evropskimi državami;
  • Pri stopnjah energetske revščine imajo družbenoekonomski dejavniki večji vpliv kot vreme;
  • Države s strožjimi gradbenimi predpisi in višjim BDP na prebivalca imajo nižje ravni energetske revščine;
  • Najnižje uvrščene države se soočajo tako z zimsko kot poletno energetsko revščino;
  • Delež izdatkov gospodinjstev, porabljenih za energijo, v Evropi narašča, pri čemer ta delež raste hitreje v gospodinjstvih z nižjimi dohodki – med letoma 2000 in 2014 je narasel za 33 odstotkov.

Tomislav Tkalec iz društva Focus, ki se že od leta 2011 ukvarja s področjem energetske revščine, pravi:

»Čeprav je problematika energetske revščine v Sloveniji pereča, Ministrstvo za infrastrukturo še vedno ni pričelo s porabo 5 milijonov evrov, kolikor jih imajo na voljo za pomoč energetsko revnim gospodinjstvom. V društvu Focus trenutno izvajamo štiri projekte na temo energetske revščine: InventAirIDEA, ENGAGER in Energise. Prek njih povezujemo problematiko onesnaženega zraka z energetsko revščino, zato smo še posebej osredotočeni na zasavsko regijo in Zagorje ob Savi, pripravljamo interaktivne materiale in orodja za naslavljanje energetske revščine, soustvarjamo interdisciplinarno znanje o energetski revščini ter raziskujemo vedenjske navade, povezane z rabo energije v gospodinjstvih.«

Raziskavo si lahko prenesete na tej povezavi: https://www.openexp.eu/eepi

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRFocus
Prejšnji članekPostavitev prve naprave za samooskrbo večstanovanjske stavbe v Sloveniji
Naslednji članekCeloten življenjski cikel plastike ogroža ljudi

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.