Hibridne solarne cevi bodo poceni ogrevale vašo hišo

Podjetje Naked Energy je našlo način, kako združiti funkcijo fotovoltaičnih celic, ki svetlobno energijo spreminjajo v električno energijo, in sprejemnikov sončne energije, ki svetlobno energijo pretvarjajo v toplotno energijo.

Združitev obeh tehnologij je nastala v obliki skupne solarne cevi. Britansko podjetje Virtu Tube je v povezavi s podjetjem Naked Energy, fotovoltaične celice vstavilo v vakuumsko zaprte cevi.

Ko sončna svetloba osvetli cev se proizvaja toplotna energija, ki se preko sisitema odvaja ogrevalnemu sistemu, ki poskrbi za ogrevanje doma. Istočasno poteka tudi proces proizvajanja električne energije s pomočjo fotovoltaičnih celic, ki so nameščene v solarnih ceveh.

Ta hibridni model je po prvih izračunih kar 46 odstotkov bolj učinkovit pri spreminjanju sončne energije v drugo boliko energije, kot tradicionalni sistemi. Znanstveniki trenutno delajo na izboljšanju prenosnih funkcij modela. Če jim bo uspelo te še izboljšati, potem bodo solarne cevi vsekakor nekaj, na kar je vredno biti pozoren v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.