V izdelavi je generator energije za kolesarje!

Kolesarjenje je odlična športna aktivnost, s potencialom za proizvajanje električne energije. Po tem principu že deluje dinamo na kolesu, ki proizvaja električno energijo za delovanje luči. A zagotovo ste že pomislili, kako odlično bi bilo, če bi lahko, medtem ko kolesarite, shranili energijo tudi v kakšen generator, katerega bi potem lahko uporabili za vaše električne potrebe.

Podobnega razmišljanja so bili tudi pri podjetju Siva Cycle, kjer so začeli izdelovati posebni generator za kolesarje, poimenovan Atom. Generator so poveže direktno z zadnjim kolesom, kjer se ob vrtenju proizvaja energija, ki se v napravo shrani in katero lahko nato uporabimo za polnjenje naprav (mobitelov, mp3 predvajalnikov, fotoaparatov, polnilnih baterij, itd.). Vaš mobitel lahko zdaj napolnite kar na poti v službo.

Siva Cycle Atom se lahko po kolesarski seansi seveda tudi preprosto odstarni s kolesa in uporablja kot generator energije. Naprava je sestavljena iz magnetnih rotorjev in litijevih baterij. Ko poganjate kolo, se kinetična energija, ki jo ustvarjate, pretvori v električno, katera se nato lahko uporabi za polnjenje električnih pripomočkov.

Naprava Atom ne ovira kolesarjenja, saj je velika in težka ravno toliko, kot povprečna banana. Namestitev naprave je prav tako enostavna, saj se jo lahko hitro pritrdi na zadnjo os kolesa. Naprava je odporna tudi na dež in različne vremenske razmere.

Edina pomanjkljivost, ki jo je trenutno opaziti, je slaba učinkovitost naprave. Da jo napolnite, naj bi potrebovali en dan kolesarjenja (tu so avtorji naprave precej skrivnostni kaj to pomeni – 24 ur običajnega kolesarjenja ali efektivnega športnega kolesarjenja). Maksimalno poln generator Atom naj bi zmogel napolniti baterijo iPhona do 70 odstotkov kapacitete – kar ni ravno občudovanja vredno.

Generator podejtja Siva Cycle je trenutno v fazi izdelave, avtorji za dokončanje projekta zbirajo denar preko strani kickstarter, kjer jih lahko tudi podprete in si s tem zagotovite svoj izdelek, ko bo le-ta na voljo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.