Nemška fotovoltaična industrija je v težavah, saj velika nemška podjetja izstopajo iz trga

Še nekaj dni nazaj smo poročali o uspehih “sončne energije” v Nemčiji in njihovih rekordnih rezultatih na tem področju. A kot vsak veliki imperij, se zna tudi nemški fotovoltaični konglomerat porušiti. Kar nekaj večjih nemških podjetij je namreč razglasila insolventnost ali zapustilo trg fotovoltaične energije.

Nemčija danes velja za državo, ki proizvede največ “sončne energije” na svetu. A napovedi za njeno “sončno” prihodnost so precej temačne. Pred kratkim sta namreč podjetji Conergy in Gehrlicher Solar razglasili plačilno nesposobnost. Siemens je prav tako navedel, da bo zaprl svoj sončno-energijski oddelek, saj mu je v zadnjih dveh letih prinesel skoraj milijardo dolarjev izgube. Enako odločitev je sprejel tudi gigant Bosch, ki je pred kratkim zapustil trg fotovoltaične energije.

Podjetje Conergy bo sicer nadaljevalo s poslovanjem, vendar so obeti strokovnjakov slabi. Podjetje trenutno zaposluje okoli 450 delavcev v svojih tovarnah po Nemčiji, zato upajo tudi na pomoč države. Zanimivo je, da je podjetje prišlo v tako slabo stanje na račun nevarnih naložb, tveganih prevzemov in spornih odločitev vodstva (državni tožilec v Hamburgu je dve leti nazaj vložil tožbo proti nekdanjim članom izvršnega odbora, ki so bili obtoženi trgovanja z notranjimi informacijami in tržnih manipulacij). Če bi se podjetje ukvarjalo le in samo s sončno energijo, bi še danes pozitivno poslovalo.

Vodstvo Gehrlicher Solar po drugi strani za neuspešnost poslovanja krivi neugodna bančna posojila, kritizirajo tudi politiko EU o uvedbi protidampinških carin za kitajske enote, ki po njihovem povzročajo “poslabšanje tržnih razmer v Evropi” in potapljanje poslovanja. Vodja uprave Gehrlicher Solar je opozoril, da če politiki ne ukrepajo in rešijo političnega spora s Kitajsko, bo sončni trg prišel v še večjo krizo.

Mnogi kupci sicer trdijo, da bi bili pripravljeni plačati več za domače solarne plošče višje kakovosti, vendar bi se znalo hitro zgoditi, da bi spremenili mnenje, ko bi videli razliko v ceni.

Postopni propad in izstop iz trga sončne energije večjih nemških igralcev je za Nemčijo velik šok in vprašljivo je ali bo Nemčija v prihodnosti še ostala prva svetovna sončna velesila.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.