Porast proizvodnje električne energije morskih vetrnih elektrarn

Proizvodnja električne energije z vetrnimi elektrarnami na morju je na dobri poti. Že sedmo leto zapored namreč rekordno raste. Nazivna moč morskih, priobalnih vetrnih elektrarn se je v letu 2013 povečala še za 20 odstotkov in je dosegla 6.500 megavatov v najboljših 15-ih državah.

Združenem kraljestvu poročajo, da je zmogljivost morskih vetrnih elektrarn vsako leto večja, in da lahko s svojimi obalnimi elektrarnami napajajo več kot dva milijona domov. Prav tako tudi trenutno največje morsko vetrno polje na svetu je v Angliji, in sicer gre za London Array ob ustju reke Temze. Vetrno polje sestavlja kar 175 vetrnih turbin s skupno močjo 640 megavatov. V Angliji načrtujejo izgradnjo novih morskih elektrarn s skupno močjo kar 12.000 megavatov.

Danska je bila prva država na svetu, ki je začela z namestitvijo morskih vetrnih elektrarn že v letu 1991 in je trenutno druga država na svetu po zmogljivosti teh elektrarn, s skupno močjo 1.274 megavatov. Danska sicer dobi 30 odstotkov svoje energije s pomočjo vetrne energije, njej cilj je, da do leta 2020 doseže 50-odstotni delež.

Po zmogljivosti morskih vetrnih elektrarn (za Veliko Britanijo in Dansko) sledijo Belgija, Kitajska in Nemčija. Zanimivo je, da so ZDA na zadnjem mestu z le 0,02 megavati skupne moči. Ironično je, da je vzhodna ameriška obala, eden izmed najprimernejših krajev na svetu za postavitev vetrnih elektrarn. Ta ima po poročanju ameriškega Ministrstva za energijo, potencial za gradnjo vetrnih elektrarn s proizvodno močjo 530.000 megavatov, kar lahko zagotovi več kot 40 odstotkov potreb po električni energiji v Ameriki. Celoten potencial obalnih vetrnih elektrarn v ZDA pa naj bi bil večji od 4-ih milijonov megavatov.

Nova tehnologija obalnih vetrnih elektrarn je bistveno napredovala, saj turbin ni treba pritrditi na morsko dno, kar zelo olajša namestitev in gradnjo. To omogoča lažji transport in vzdrževanje ter s tem nižje stroške.

Škoda le, da ima Slovenija tako malo morja, da te oblike pridobivanja obnovljive energije ne bo mogla nikoli izkoristiti. Kar pa ne bi mogli reči za naši sosedi Hrvaško in Italijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.