Milijarda dolarjev v vetrno energijo

Warren Buffet, ameriški energetski tajkun, je pred kratkim oznanil, da bo v korist družbe MidAmerican Energy Holdings Co. naročil 448 vetrnih turbin v vrednosti ene milijarde dolarjev (ali 731 milijonov evrov). Turbine, ki bodo nameščeni v Iowi, predstavljajo največje naročilo za vetrno energijo na kopnem v zgodovini.

Milijarda dolarjev se morda sliši veliko, vendar podrobna analiza pokaže, da je naložba smiselna. Vetrna energija je namreč v ZDA postala najcenejša oblika pridobivanja energije (na vetrovnih predelih). Od leta 2009 so cene za vetrne turbine padle za kar 26 odstotkov. Podjetje Siemans, eden glavnih proizvajalec vetrni turbin, je napovedalo, da vetrna energija postaja konkurenčna ostalim virov tudi brez državnih subvencij .


Ta poteza je del dolgoročne strategije Warrena Buffeta. Njegovo podjetje namreč že načrtuje, da bo v letu 2015 zaprlo nekaj svojih elektrarn na premog. Warren je poudaril, da je naložba v čisto energijo možna le, če podjetje žrtvuje del svojih dobičkov. Sam želi biti zgled drugim, saj je precejšen del svojega dobička in dobička družbe namenil v novo investicijo, ki pa bo dobra tako za prihodnost družbe kot za čistost ameriškega okolja.Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.