V letu 2014 naj bi se porabilo še več nafte

Obnovljivi viri energije po svetu stalno naraščajo. Vsak dan se gradijo nove sončne in vetrne elektrarne. Marsikdo bi zato pričakoval, da se bo poraba fosilnih goriv (premog, nafta, zemeljski plin, …) na ta račun zmanjšala. Žal je resnica daleč od tega. Poraba nafte naj bi se v letu 2014 le še povečala.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je podala svoje napovedi glede globalne porabe nafte v letu 2014. Ta naj bi se po dveh letih stagniranja drastično povečala.


Svetovno povpraševanje po nafti se bo povečalo za 1,1 % v letu 2014. Skupna dnevna poraba bo tako znašala kar, 90.260.000 sodčkov (en sod je enakovreden približno 160 litrom nafte). 

Predstavnik IEA je povedal, da se bo trend povečanega povpraševanja po nafti nadaljeval in da lahko pričakujemo globalno porabo tudi do 91,43 milijona sodčkov nafte na dan.

 

Največ nafte naj bi po pričakovanjih porabili Kitajska in ZDA, s tem, da približno 40 % celotne rasti porabe nafte predstavlja prav Kitajska. Na Kitajskem bo tako v letu 2014 poraba nafte narasla za 4 % – kar je približno 410.000 sodov dnevno, oziroma vse skupaj slabih 10,69 milijonov sodov dnevne porabe nafte.


V ZDA se bo poraba nafte povečala za 0,9 % ali za 170.000 sodčkov dnevno, kar bo skupaj dnevno naneslo na 18,68 milijonov sodov nafte.

IEA pričakuje tudi velik porast povpraševanja v vseh državah, ki niso članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).


Bo pa verjetno pričakovati upad porabe vseh naftnih derivatov, kot sta bencin in dizelsko gorivo, za kar 16,5 %. Tako naj bi bila poraba naftnih derivatov v letu 2014, 6,19 milijonov sodov dnevno. Tudi ta trend padanja porabe naftnih derivatov naj bi se nadaljeval.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.