Nekaj uporabnih nasvetov kako letno prihraniti kar nekaj denarja pri električni energiji!

Elektrika, predvsem v hišah, je eden večjih mesečnih stroškov. Z nekaj premišljenimi prijemi lahko te stroške bistveno znižamo in tako nekaj prihranimo.

Z nakupom hladilnika najvarčnejšega razreda A+++ lahko prihranimo tudi do 50 evrov letno (če si trenutno lastimo hladilnik izdelan pred letom 2002). Vsekakor se pri nakupu novega hladilnika cenovno ne izplača posegati po modelih, ki so označeni z varčno oznako nižjo od A+.

 

Z dobro in pravilno razporeditvijo živil (meso in ribe bliže uparjalniku, mlečne izdelke v sredino, sadje in zelenjavo na dno), lahko prihranimo mesečno kakšen evro, saj lahko potem hladilnik nastavimo na višjo temperaturo in tako prihranimo do 10 % električne energije. Minimalno lahko prihranimo tudi z dobro postavitvijo hladilne in zamrzovalne skrinje. Hladilnik naj tako ne bo v neposredni bližini prevodnikov toplote (npr. pečice), če imamo večjo zmrzovalno skrinjo, pa jo je pametno postaviti v najhladnejši del hiše – npr. klet. Na ta način lahko prihranimo nekaj evrov letno.

 

Veliki porabniki energije so tudi pomivalni, pralni in sušilni stroj. Za vse velja osnovno pravilo, da lahko prihranimo do 30 % stroškov, če jih uporabljamo v času nižje oziroma cenejše tarife. Nižja tarifa se obračunava od ponedeljka do petka od 22.00 do 6.00 ure (v poletnem času od 23.00 do 7.00), ob sobotah, nedeljah in praznikih pa cel dan. Na ta način lahko prihranimo do 50 evrov letno – to je odvisno predvsem od pogostosti uporabe navedenih gospodinjskih aparatov.

 

Prihranimo lahko tudi z uporabo ekonomičnih programov na pralnem in pomivalnem stroju, če obleka in posoda nimata hujših madežev. Dodatno bomo prihranili, če pomivalni stroj posode ne posuši, temveč le opere, mi pa jo nato obrišemo s suho krpo. Velike prihranke pa lahko dosežemo, če v celoti odpravimo uporabo sušilnega stroja. Če imamo možnost sušiti na balkonu, terasi ali drugje, lahko občutno prihranimo. Prednost tega, je tudi to, da nujno ne potrebujemo sušilnega stroja, oziroma bo kombinirani pralni stroj, zaradi manjše obremenitve, lahko dalj časa brezhibno deloval.

 

Kar nekaj denarja bomo prihranili tudi pri nižji obremenitvi vodnega grelnika. Pri prhanju naj bi se namreč porabilo kar 4 krat manj vode kot pri kopanju. Izračuni povedo, da dve osebi, ki se letno ne kopata, temveč le oprhata, lahko prihranita do 55 evrov le na ta način.

 

Seveda je ukrepov in načinov, kako privarčevati na elektriki in ostalih spremenljivih mesečnih stroških še veliko. To je le nekaj praktičnih nasvetov, ki bodo morda nekomu koristili. Ob spremljanju naše internetne strani pa vas bomo sproti seznanjali še z drugimi ukrepi za doseganje prihrankov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.