Hrvaška povečuje vlaganja v obnovljive vire energije

0
Veterno polje Glunča

Hrvaška si prizadeva povečati svoje zmogljivosti pridobivanja električne energije iz vetra za trikrat ter iz sončne energije kar za dvajsetkrat v naslednjih 10 letih, je dejal minister za okolje in energijo Tomislav Ćorić, na konferenci WindEurope 2019.

Vetrno polje na Pagu

Z vetrom in drugimi obnovljivimi viri energije bo Hrvaška dosegla 32 % delež obnovljivih virov energije v bruto porabi do leta 2030 in vsaj 56 % do leta 2050. Prehod na obnovljive vire energije jim bo pomagal tudi zmanjševanju škodljive emisije. Hrvaške oblasti verjamejo, da bo nadaljnje povečanje naložb v sektor zelenih energij, spodbudilo razvoj države, ustvarjalo nova delovna mesta in industrijsko rast.

V skladu s Hrvaško Zeleno knjigo, ki vsebuje analize za pripravo strategije razvoja energetskega sektorja države, je Hrvaška imela v prvi polovici leta 2019, kar 22 vetrnih polj s skupno instalirano zmogljivostjo 573 MW in še pet objektov s skupna zmogljivost 162 MW v razvoju ali gradnji. Dograditev vseh je predvidena do konca leta 2020.

Solarna inštalacija v sklopu urbane ureditve v Zadru

Konec leta 2017 je imela država 1223 sončnih elektrarn s skupno instalirano močjo 51,49 MW v obratovanju, ter še osem projektov z zmogljivostjo 1,972 MW v razvoju ali gradnji.

Svoje projekte razvijajo tudi s sodelovanjem tujih investitorjev, ki vidijo potenciale v izkoriščanju vetrne energije predvsem v srednji in južni Dalmaciji ter nekaterih predelih Velebita. Med večjimi vlagatelji je tudi slovenski Petrol, ki je investiral v vetrno polje Glunča. Ta predstavlja največjo slovensko investicijo na Hrvaškem.

Vetrno polje Glunča

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.