Edinstvena zaščita pred točo

Poletje prinaša visoke temperature, vročinske nevihte pa pogosto spremlja tudi toča. Ta lahko napravi velikansko škodo tako na vrtu kot na objektih. Da je vse še nekoliko huje, poskrbi še močan veter, pogosti spremljevalec tako vročinskih neviht kot toče.

Toča poškoduje plodove, občutljive liste, polomi vejice, stebla, preluknja liste. Najboljša zaščita pred točo je pravzaprav posebna mreža. Mrežo je mogoče razpeti bodisi preko posamezne gredice bodisi preko celotnega vrta ali celega nasada, sadovnjaka.

toča lahko napravi velikansko škodoGre za posebne mreže, ki so izdelane iz umetnih vlaken in gosto tkane, da ne prepuščajo ledenih zrn toče. Ker je treba postaviti tudi leseno ali kovinsko konstrukcijo, preko katere se mreža napne, predstavlja postavitev mreže velik strošek. Četudi je postavitev lesene konstrukcije nekoliko cenejša, upoštevajte, da je les treba redno vzdrževati. Z vzdrževanjem kovinske konstrukcije v bodoče praktično ne bomo imeli nikakršnega dela. Pri postavljanju trajne konstrukcije z zaščitno mrežo proti toči, se torej splača odšteti nekaj več denarja, če imamo možnost, seveda, in postaviti kovinsko konstrukcijo.

Načrtujte

Če vas skrbi, da bi konstrukcija kazila podobo vašega vrta, imejte v mislih, da je koristnost tu veliko bolj pomembna. Postavitev mreže, če je le mogoče, načrtujte in postavite tedaj, ko načrtujete vrt. Da bi bila obremenitev mreže manjša in zaščita boljša, daj bo konstrukcija narejena v loku. Le tako se bodo lahko zrnca odkotalila z mreže na tla.

premoženjska škoda na avtomobilu kot posledica točeZ mrežami lahko zaščitite tako manjše kot večje gredice, celoten zelenjavni vrt, celo svoj avtomobil. pa tudi večje nasade in sadno drevje. Pri zaščiti drevja je najbolje je, da konstrukcijo postavite kar okoli vsakega posameznega drevesa. Mreža bo ščitila pred točo, hkrati pa nudila tudi zaščito pred žgočimi sončnimi žarki in zaščitila plodove, da jih sonce ne bi v vročih poletnih dneh ožgalo.

V posodah rastoče rastline lahko prestavimo pod streho ob napovedih neviht z možnostjo toče. Dobro razmislite, kam boste lončnice postavili, saj bi jih veter, ki običajno spremlja poletne nevihte, prevrnil.

Po toči

Če nam ni uspelo zaščititi rastlin in premoženja pravočasno, je toča lahko povzročila velikansko škodo. Na vrtu je dobro čim prej po toči ukrepati, da omogočimo nadaljnjo rast rastlin in da si vrt opomore. Odstranimo vse poškodovane dele. Če so uničene rastlinice v celoti, uničene zelenjavne sadike izpulimo in zavržemo, da ne bi začele gniti. Razvoj plesni, glivic in drugih bolezni si Solato in radič, špinačo, blitvo, rukolo in por … lahko porežemo čim niže in zelenjava bo kmalu znova pognala, zrasla. Sadno drevje in trte potrebujejo rez, če so veje morda poškodovane. Večje ‘rane’ premažemo s smolo.

Recepta, kako se povsem zaščititi pred točo, ni. S postavitvijo ustrezne mreže lahko vplivamo na zmanjšanje možnosti za nastanek škode.

zrna toče na tleh

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekHrvaška povečuje vlaganja v obnovljive vire energije
Naslednji članekPoskrbite, da bo vaš plinski žar varen za uporabo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.