Evropska komisija želi omejiti računalniški oblak

Evropska komisija je objavila študijo, v katerih ugotavlja, da poraba električne energije za storitve v oblaku in podatkovne centre v državah članicah EU narašča. Delež povpraševanja v EU po električni energiji za te namene naj bi se z 2,7 % v letu 2018 povečal na 3,2 % do leta 2030. V njej so med drugim predstavili tudi možnosti za omejitev tega povečanja z namenom zagotovitve okolju prijaznejših storitev.

EU z digitalno strategijo

Raziskava bo podprla trenutna prizadevanja za uresničitev cilja digitalne strategije, vzpostavitev podnebno nevtralnih, energetsko zelo učinkovitih in trajnostnih podatkovnih centrov do leta 2030 ter vzpostavitev evropskega oblakovnega pravilnika, enotnega sklopa skupnih tehničnih pravil in norm.

Kakšne so rešitve

Tehnične rešitve vključujejo učinkovitejše sisteme hlajenja, ponovno uporabo toplote, uporabo obnovljivih virov energije in izgradnjo podatkovnih centrov v regijah s hladnim podnebjem.

Možnosti politike vključujejo uporabo zelenih javnih naročil, pravila za evropske javne organe, da uporabijo svojo kupno moč za izbiro okolju prijaznih storitev, pa tudi vzpostavitev zahtev po preglednosti in spodbujanje enotnih kazalnikov energetske učinkovitosti.

»Cilj evropskega zelenega dogovora je, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina. V zvezi s tem ne smemo dovoliti, da bi naša poraba električne energije bila nenadzorovana. Pametnejša in bolj zelena uporaba digitalnih tehnologij je ključna pri zagotavljanju, da Evropa doseže svoj ambiciozni cilj,« pravi izvršna podpredsednica Komisije, Margrethe Vestager.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal: »Svetovni obseg podatkov se bo še naprej hitro večal. Zato spodbujamo ustrezne infrastrukture za okolju prijazne učinkovite storitve v oblaku in energetsko učinkovite podatkovne centre. Evropa bo središče zelene tehnologije.«

VIRec.europa.eu
Prejšnji članekFlorida načrtuje prvo letečo taksi ponudbo do leta 2025
Naslednji članekBMW iX je električni športni terenec, ki nakazuje smer velikanu avtomobilizma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.