BMW iX je električni športni terenec, ki nakazuje smer velikanu avtomobilizma

Javnosti je bil predstavljen BMW nove generacije s preprostim imenom iX. Športni terenec je električno vozilo s katerim BMW nadaljuje svoje potovanje v svet brez emisij. Predstavili so ga kot del dogodka #NEXTGen 2020, ki je bil tokrat v digitalni obliki in bil primeren za predstavitev električnega BMW-ja.

BMW iX

Z dolžino 493 cm je podoben modelu X5, višino 168 cm in širino 201 cm pa modelu X6 in celo X7. Vseeno pa iX tehta približno dve toni in pol. Večina teže avtomobila, ki je narejen iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni, pa pade na akumulatorski sklop.

Z enim polnjenjem naj bi dosegel 600 kilometrov po evropskem merilnem standardu in 480 kilometrov po ameriškem. To je nekoliko manj, kot zmorejo nekateri konkurenti pri Tesli. Od 0 do 100 kilometrov pride v manj kot petih sekundah, kar je zdaj že značilno za BMW. Za to je tu štirikolesni pogon, ki to omogoča skupaj z dvema električnima motorjema s 500 konjskimi močmi (373 kW).

Električni terenec

Notranjost in prihodnost

Notranjost skriva veliko, saj so zaradi zapletene tehnologije zmanjšali elemente v notranjosti. Vodilni je minimalizem, ki poleg sedežev in velikega zaslona ne ponuja veliko in dobesedno vse skriva. Tehnologija bo ob vožnji razkrila velik napredek, ko govorimo o avtu kot podaljšku voznika.

Notranjost novega bemveja
Notranjost novega bemveja

Baterija naj bi se napolnila v tri četrt ure do osemdeset odstotkov. Cene sicer še ne vemo, vsekakor pa bi se lahko gibala okoli 100 tisoč evrov. V proizvodnji bo v drugi polovici prihodnjega leta, izdelovali pa ga bodo v Dingolfingu. Že takoj z naslednjim letom nam bo BMW predstavil model i4, ki pa bo oblikovan kot električna limuzina. Kot so povedali, bodo do leta 2023 predstavili kar 25 avtomobilov, od katerih naj bi bila vsaj polovica popolnoma električnih.

The first-ever BMW iX - Unveiling. | #NEXTGen 2020.

VIRBMW
Prejšnji članekEvropska komisija želi omejiti računalniški oblak
Naslednji članekVam pripada nadomestilo zaradi izpada interneta in drugih storitev?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.