Energijo bodo pridobivali iz valov

val

Čez približno en mesec, bo otok King, ki se nahaja v Tasmaniji, preizkusil možnost napajanja z elektriko pridobljene iz valov. Če bo preizkus uspešen, bo otok eden prvih lokacij na svetu, kjer bodo za pridobivanje elektrike uporabljene tri obnovljive vrste virov energije – valovi, veter in sonce. Slednja trenutno zagotavljata dve tretjini energije na otoku.

Na otoku s 1700 prebivalci bodo preizkusili in pokazali, kako je mogoče energijo iz obnovljivih virov energije uporabiti tudi v sodobnem svetu. Projekt so podprli različni vlagatelji, vodi pa ga Wave Swell Energy, progresivno energetsko podjetje s sedežem v Avstraliji. Tom Denniss, soustanovitelj Wave Swell Energyja, je razložil, kako deluje sistem za izkoriščanje energije iz valov.

»Ključen element sistema je velika podvodna komora, ki je spredaj odprta, zato vanjo doteka voda. Gibanje zraka, ki ga voda potiska naprej in nazaj, vrti turbino in proizvaja elektriko.«

Študije so pokazale, da ima avstralska južna obala potencial za ustvarjanje ogromnih količin energije, pridobljene iz valov. Študija, ki jo je izvedla Organizacija za znanstvene in industrijske raziskave Commonwealtha (CSIRO), je pokazala, da ogromni valovi na obali lahko uspešno ustvarijo energijo. V Avstraliji bi lahko do leta 2050 z energijo pridobljeno iz valov pokrili celo do 11 % potreb države.

Projekt uporablja strukturo, podobno čolnom, ki plavajo po vodi. Konstrukcija naj bi izkoriščala približno 200 kW moči, vendar Wave Swell Energy načrtuje večji model. »To je samo demonstracija tehnologije v tej fazi,« je pojasnil Denniss. »Cilj projekta je pridobiti dobro oceno in podatke o tem, koliko energije je proizvedene ob različno velikih valovih.«

Prejšnji članekKaj dati pod laminat?
Naslednji članekTako bodo porabili odpadle zaščitne maske?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.