Tako bodo porabili odpadle zaščitne maske?

Različne maske za obraz

Nedavna študija, objavljena v Science of The Total Environment, je razkrila, da se odvržene maske za enkratno uporabo lahko uporabijo pri gradnji močnejših in cenejših cest. Študijo so izvedli raziskovalci iz RMIT Univerze v Melbournu v Avstraliji, da bi ugotovili, kako lahko ponovno uporabimo odvržene maske. Od začetka pandemija je bilo uporabljenih in odvrženih ogromno mask, kar je zelo zaskrbljujoče za naš planet, ki se že tako ali tako utaplja v plastiki.

Približno 6,8 milijarde mask je odvrženih vsak dan. Te bi lahko bile koristne, če jih ponovno uporabimo. Raziskovalci pravijo, da so razvili nov material, za izdelavo katerega uporabljajo razrezane maske v kombinaciji z recikliranim betonom. Ceste so že bile zgrajene iz recikliranih materialov. Profesor in glavni avtor Jie Li pojasnjuje, da rezultati poskusov kažejo, da recikliran beton, zmešan z razrezanimi maskami, vodi k močnejšim cestam. Maske se lahko uporabijo za dve plasti cest.

Roka v rokavici drži obrazno masko

Ocene kažejo, da bi za en kilometer dvopasovnice potrebovali približno 3 milijone mask, kar pomeni za približno 93 ton mask. To bi lahko razbremenilo že tako prepolna smetišča. Dodajanje mask k recikliranemu betonu bi izboljšalo cestno vzdržljivost in fleksibilnost. Ker so maske narejene iz plastike, ki se stežka razgradi, bi ceste zdržale dalj časa.

Maske bi bile tudi cenejša izbira. Li pravi, da bi rudarjenje materialov stalo 50 dolarjev na tono, medtem ko bi za tono recikliranega betona odšteli približno 26 dolarjev. Čeprav se začeten strošek pridobitve mask iz odpadov zdi velik, se vložek splača. Uporaba mask skupaj z recikliranim betonom bi zmanjšala količino odpadkov, ustvarjenih med pandemijo. Prav tako bi se zmanjšala potreba po novih materialih, gradbeni stroški pa se zmanjšali za približno 30 %.

VIRInhabitat
Prejšnji članekEnergijo bodo pridobivali iz valov
Naslednji članekKanalizacijsko omrežje leži više od objekta? Potem je to rešitev za vas

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.