Kaj dati pod laminat?

Polaganje laminata

Odločili ste se, da bo laminat predstavljal talno podlago vašega domovanja. Vsekakor je to odlična izbira, ki pa se ne ustavi le pri laminatu. Pred polaganjem laminatne podloge je potrebno poskrbeti še za podlogo, ki bo pod laminatom. Vsak dom žal ne nudi optimalnih pogojev za laminat, zato jih boste morali ustvariti. Pri tem vam lahko z nekaj nasveti pomagamo prav mi in vam olajšamo delo.

Ravnanje in izolacija tal pred oblogo

Največkrat je potrebno položiti izravnalno in izolirno podlago oziroma material. Tako ustvarimo idealne pogoje za laminat. Najboljši pogoji za življenje laminata so prostori s približno 20 stopinj Celzija in vlažnostjo med 50 in 70 odstotki.

Zelo pomembno je tla izravnati pred polaganjem. To lahko storite s tlaki, estrihi in razlivno maso, ki so najbolj priljubljeni in najboljši načini ravnanja tal. Tla v prostoru, kjer želite položiti laminat, morajo biti torej gladka in ravna. Od podloge pričakujemo zvočno in toplotno izolacijo, ki se ne bo kar tako predala in bo kakovostna. Izbire je veliko, razlika pa največkrat tam, kjer jo tudi pričakujemo, v ceni.

Podlage iz umetnih materialov (folije in pene)

V to skupino spadajo vse podlage iz umetnih materialov, ki jih mnogi poznajo pod imeni Selitflex, Selitstop in drugo. Večinoma so to zaščitne folije, ki varujejo laminat ali drugo talno oblogo pred vlago. Hkrati pa zagotavljajo tudi nekaj zvočne in toplotne izolacije. Izoativnost je odvisna od vsakega posameznega materiala, debeline in drugih pogojev. Največkrat jih kupujemo v rolah v debelini vsaj enega milimetra in dolžine več metrov. Za eno rolo bomo odšteli najmanj 10 evrov, povprečno pa okoli 20 evrov.

Folija pod laminatno oblogo

Obenem pa v to skupino spadajo tudi umetne pene, ki zagotavljajo tako termično kot zvočno izolacijo. Pena hkrati ublaži neravnine in izolira tudi zvok stopal. Kupimo jo v paketu po nekaj kvadratnih metrov, kjer so pakirane v ploščah različnih dimenzij. Tudi tu se cene gibljejo vse od 10 evrov navzgor.

Pluta

Za mnoge je pluta najboljša podlaga za katero koli talno oblogo, saj zagotavlja zelo dobro izolacijo (toplotno in zvočno). Obenem tudi izolira udarce, stopalni zvok in zmanjšuje neenakomernosti tal. Največkrat jo kupujemo v roli, tako navadno pluto kot gumirano, cena pa je vsekakor nekoliko višja kot pri ostalih materialih. Za dvomilimetrsko debelino plute velikosti deset kvadratnih metrov boste povprečno odšteli okoli 30 evrov. Cena je lahko tudi višja, odvisno je od debeline plute.

Pluta

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekNajvečji rudniki zlata na svetu
Naslednji članekEnergijo bodo pridobivali iz valov
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.