Nafte še ne bo hitro zmanjkalo

Podjetje OMW je izdalo poročilo svojih poslovnih rezultatov za tretje četrtletje letošnjega leta. Ključne točke in zanimivost smo navedli spodaj.

V tretjem četrtletju leta 2014 se je proizvodnja OMW-ja povečala na 311.000 sodčkov na dan in se v primerjavi s tretjem četrtletjem 2013 povečala za 13 %. Proizvodnja na vrtini Gudrun na Norveškem se še naprej povečuje. Kljub zahtevni varnostni situaciji, se tudi produkcija v Libiji delno nadaljuje. V okviru raziskave Pelican Jug-1 pa so pričeli z vrtanjem na novi obetavni lokaciji v Črnem morju.

 

Čisti CCS EBIT je v tretjem četrtletju 2014 narasel na 656 milijonov evrov in tako v primerjavi s tretjim četrtletjem 2013 narasel za 6 odstotkov. Segment Rafiniranje in Trženje je podprt z optimiziranim osnovnim premoženjem. Končana posodobitev rafinerije v Petrobrazi je prinesla načrtovano povečanje kazalnika romunske marže na približno 5 dolarjev na sodček.

 

Gerhard Roiss, izvršni direktor podjetja OMV je povedal: »V tretjem četrtletju 2014 smo čisti CCS EBIT, ki je dosegel 656 milijonov evrov, v primerjavi s tretjim četrtletjem prejšnjega leta izboljšali za 6 % in tako kljub nestabilnosti v Libiji ter zahtevnemu tržnemu okolju izboljšali našo proizvodnjo. Nadzorni svet družbe OMV je oktobra ponovno potrdil našo strategijo, ki se osredotoča na rast v poslovnem segmentu Upstream. Obenem je bila sprejeta odločitev, da bomo z namenom združevanja segmentov Plin in Energija ter Rafiniranje in Trženje ustvarili nov segment Downstream. Za učinkovito soočenje z bolj zahtevnim delovnim okoljem, še posebej zaradi dostopne cene nafte in nepredvidljive proizvodnje v Libiji, ki negativno vpliva na denarni tok družbe, smo se odločili, da bomo naredili pregled našega investicijskega programa za naslednje dve do tri leti. Hkrati pa ostajamo zavezani našim dolgoročnim ciljem in naši trajnostni dividendni politiki. V sektorju Raziskave in Proizvodnja (Upstream) smo pred kratkim zaključili z delom na vrtini Domino-2 v Črnem morju ter obdelujemo pridobljene podatke, poleg tega smo tudi v fazi vrtanja nove raziskovalne vrtine. Na Norveškem se, kot je bilo načrtovano, proizvodnja na področju Gudrun nenehno povečuje. Koristi od optimiziranja osnovnega premoženja rafinerije, kar je posledica prodaje 45 % deleža v rafineriji Bayernoil in dokončanja modernizacije v Petrobrazi, se odražajo v močno izboljšanih rezultatih tretjega četrtletja. Tudi vnaprej bomo uresničevali našo zavezanost k dobičkonosni rasti.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.