Drugi blok nuklearke v Krškem dobil energetsko dovoljenje

Nuklearka v Krškem bi lahko kmalu dobila drugi blok
Nuklearka v Krškem bi lahko kmalu dobila drugi blok

Ministrstvo za infrastrukturo je izdalo energetsko dovoljenje za gradnjo drugega bloka nuklearke. Družbi Gen je izdalo dovoljenje, da lahko zgradi drugi blok v Krškem. Natančna lokacija bloka še ni znana, prav tako to ni končna odločitev o tej investiciji. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca gre zgolj za prvi korak, ki predstavlja začetek postopka.

TEŠ 6 je bila predraga šola, da bi jo ponovili

»Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani,« je na novinarski konferenci dejal Vrtovec. Prav s to razpravo naj bi se pokazalo ali državljani in vlada stremimo k istim ciljem. Ta naj bi bila čista in varna prihodnost energetske Slovenije.

Po tej razpravi pa bi sledili še nadaljnji postopki. Med njimi so umestitev v prostor, pridobitev gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in gradnja. Sama lokacija objekta (drugi blok nuklearke) bo znana in določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta. Vrtovec je dodal, da bo skupna električna moč objekta približno 1100 MW. Njena letna proizvodnja energije bo malo manj kot 9000 GWh, življenjska doba objekta pa naj bi se raztegnila preko meje šestdesetih let.

Dejal je, da je objekt preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom. Ob tem je seveda spomnil na gradnjo TEŠ 6 oziroma šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Primerjal jo je s predrago šolo, ki je ne želimo ponoviti. Želijo pa preglednost in odgovornost za sprejete odločitve.

Pogled na NEK bi znal biti kmalu drugačen
Pogled na NEK bi znal biti kmalu drugačen
Prejšnji članekVzdrževanje tende
Naslednji članekHiperšportni hibrid Aston Martin Valhalla je korak naprej
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.