Vzdrževanje tende

tenda

Platnene strehe (ponekod poznane kot tende, drugod kot markize) so vse bolj priljubljena izbira za pokritje teras. Vse bolj kakovostni materiali nudijo dobro zaščito pred žgočim soncem, hkrati pa tudi pred dežjem. Na voljo so v zelo različnih barvah in zato se lepo podajo k prav vsaki hiši in se zlijejo z vsako okolico.

Platnene strehe so odlična rešitev tudi za zimske vrtove, ki se poleti močno pregrevajo. Namestitev nad zimski vrt namreč preprečuje, da bi sončni žarki premočno segrevali prostor pod njo. Če je izdelana iz mrežasto tkanega materiala, bo v prostor spuščala  razpršeno svetlobo, preprečevala pregrevanje, hkrati pa omogočala pogled navzven.

Mehanizmi (pregibne roke) tende so izjemno močni, vseeno pa je treba v primeru močnih neviht in neurij platnene strehe pospraviti, da ne bi močan veter uničil mehanizma. Nekateri mehanizmi omogočajo tudi nastavljanje različnih naklonov tend, upravlja pa se jih lahko ročno, lahko pa tudi z električnim motorjem na daljinca ali na stikalo.

Vzdrževanje

Posebna platna so običajno premazana s premazi, ki ščitijo pred vodo in soncem. Prav zato čiščenje s čistilnimi sredstvi ni priporočeno. Morebitne madeže nežno odstranite z vlažno gobico, a nikar ne drgnite z grobo stranjo.
Enkrat letno je priporočljivo na platno nanesti tudi sredstvo za impregnacijo. Tako boste tendi podaljšali življenjsko dobo in brezskrbno pod njo uživali tudi, če se bo nenadoma pojavila poletna nevihta.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČiščenje bele plastične vrtne garniture
Naslednji članekDrugi blok nuklearke v Krškem dobil energetsko dovoljenje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.