Drastično povečanje stroškov za gradnjo sončne elektrarne in prispevkov za električno energijo!

Da je sončna energija eden najbolj perspektivnih obnovljivih virov energije, je znano vsem. V interesu vsake države bi zato moralo biti, da se investitorje spodbuja k proizvajanju take oblike energije in porabnike, da tako energijo izkoriščajo – a to za Slovenijo več kot očitno ne velja več.

Vlada Janeza Janše je namreč konec leta 2012, z nenavadno hitrim (brez kakršnekoli javne obravnave) sprejemom Akta o določitvi prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, bistveno znižala podpore vsem, ki želijo zgraditi novo fotovoltaično elektrarno in povečala stroške tudi vsem, ki uporabljajo električno energijo. S 1. februarjem je vlada omenjeni prispevek dvignila za 334,7 odstotka.

 

Vsi, ki koristijo električno energijo, bodo to še kako občutili pri svojem poslovanju. V podjetju Talum so posledice ukrepa vlade še kako poznajo. Zaskrbljeni predsednik uprave, Marko Drobnič, ob tem pojasnjuje: »Ker sodi Talum v najvišjo odjemno skupino, bo v letu 2013 k obstoječim 6,7 evra za megavatno uro električne energije omrežninskih dajatev, ki jih Talum plačuje danes, zaradi zvišanja prispevka moral plačati še dodatnih 6,2 evra za MWh. To je skoraj 100-odstotno povečanje in na letnem nivoju pomeni kar 6,5 milijona evrov dodatnih finančnih obremenitev. Ob že tako visokih cenah energije, v primerjavi s konkurenti v Evropi, ki jih nima samo Talum, ampak celotna energijsko zahtevna panoga v Sloveniji, pomeni ta povečani prispevek nepremišljeno potezo, ki gospodarstvu ne pomaga, ampak mu nalaga dodatne, po našem mnenju, nepotrebne obremenitve.«

 

Vlada sicer pojasnjuje, da je to storila zato, da bi spodbudila naložbe v druge obnovljive vire energije – nabrani denar naj bi se porabil za sofinanciranje obstoječih in novih obnovljivih virov energije. Posledice vladne odločitve bomo čutili vsi odjemalci električne energije (te bodo zelo majhne, saj ta prispevek za fizične osebe ni tako visok).

Najbolj bodo posledice občutila prav podjetja in investitorji, ki vlagajo v fotovoltaične elektrarne in sončno energijo, saj se je temu obnovljivemu viru podpora najbolj zmanjšala. Zaradi zmanjšanja podpore se ocenjuje, da naj bi bila letos investicija v sončno elektrarno pri nas od deset do petnajst odstotkov dražja, kot je bila lani. Nekateri bodo zaradi prevelikih stroškov morda celo primorani prenehati s poslovanjem, ali opustiti načrtovane gradnje. S tem pa bomo seveda vsi na slabšem, saj je uporaba sončne električne energije vsem v interesu – najbolj pa okolju.

 

V Združenju slovenske fotovoltaične industrije zato menijo, da je tako nenaden način sprejetja sprememb uredbe sporen. Investitorji so bili namreč z novo uredbo seznanjeni le deset ur pred njeno spremembo, številni pa tik pred koncem gradnje z že nakupljenim materialom in podpisanimi kreditnimi pogodbami. Investicij tako niso mogli prekiniti, prihodki v naslednjih petnajstih letih se jim bodo zmanjšali skoraj za tretjino. Pri združenju tako že napovedujejo tožbo proti Republiki Sloveniji, saj naj bi bili s sprejemom vladnega akta oškodovani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.