Raznolika strešna ozelenitev – vrt na strehi

»Poglej, streha  je kot travnik !« Ozelenitve streh v vse večji meri oblikujejo sliko mesta. Tega pa ne ustvarjajo samo zaradi videza, saj zelene strehe ponujajo tudi mnogo drugih prednosti.

Prednosti strešne ozelenitve
Dolgo časa je pri pozidavi prostih površin veljalo prepričanje, da se v okolico vključuje čim manj zelenih površin. Vendar se je to bistveno spremenilo. Pri načrtovanju pozidav se vedno pogosteje zahteva določena količina zelenih površin. Pri tem lahko ozelenitve streh igrajo pomembno vlogo kot tako imenovane izenačevalne površine. Nekateri načrti pozidav jih celo izrecno zahtevajo. Ko enkrat občutite prednosti zasajenih streh, tega trenda ni več težko razumeti.

  • Strešne ozelenitve zbirajo deževnico in podaljšujejo odtekanje vode s strehe.
  • Izboljšujejo zaščito pred toploto in hrupom. Temperatura zelene strehe je le malo nad temperaturo zraka. Pri različnih testih so bile izmerjene temperature le okrog 35 stopinj Celzija. Po drugi strani pa ozelenitev v zimskem času prispeva k zmanjšanemu ohlajevanju prostorov pod streho. Pomaga tudi pri prihranku stroškov ogrevanja.
  • Strešne ozelenitve varujejo hidroizolacijo strehe pred UV-sevanjem in mehanskimi poškodbami. S tem se podaljša življenjska doba hidroizolacije.
  • Izboljšujejo mikroklimo z vezavo prahu, izravnavo temperature in naravnim uravnavanjem vlažnosti zraka.
  • Zelene strehe ustvarjajo nove življenjske prostore za rastline in živali in s tem predstavljajo pomembno ekološko nišo.
  • Zvišujejo uporabnost strešnih površin.

Poleg tega so zelene strešne površine preprosto videti lepo in dajo hiši prav posebno noto.

zelena streha Bauder

Osnovna zasnova strešne ozelenitve
Pri izvedbi strešne ozelenitve obstajajo različne možnosti, osnovna zasnova pa v vseh primerih ostaja podobna. Vrhnjo plast predstavlja vegetacija. Namesto v humusu rastline rastejo v mineralno sestavljenem substratu, ki ima le majhno količino organskega deleža. Pomembno je, da se plast substrata odmeri tako, da ta sprejema dovolj vode in lahko shranjuje hranilne snovi. Poleg tega morajo imeti korenine rastlin na razpolago dovolj prostora. Za odvajanje vode, ki je plast substrata ne more več shraniti, je potrebna drenažna plat. Med substratom in drenažno plastjo je filtrirni filc, ki skrbi za zadrževanje finih delcev. Spodnja plast je sestavljena iz protikoreninske zaščite hidroizolacije.

Ekstenzivna strešna ozelenitev
Ekstenzivna strešna ozelenitev izstopa z naravi podobno zasaditvijo, ki ima majhno obremenitev na strešno konstrukcijo. Poleg tega je ta način ozelenitve povezan z relativno nizkimi stroški za vzdrževanje strehe. Pri tem se kot rastline za zasaditev pogosto uporablja različne vrste homulic (na primer žlezastodlakava ali ostra homulica).

Na tak način je ekstenzivna ozelenitev primerna predvsem za strehe, pri katerih ima strešna konstrukcija majhno nosilnost. Teža glede na debelino izvedbe znaša med 70 in 130 kilogrami na kvadratni meter. Zato je že pri načrtovanju pomembno, da se pozanimate o nosilnosti strehe.

Intenzivna strešna ozelenitev
Intenzivna različica ozelenitve je stroškovno zahtevnejša kot ekstenzivna, ponuja pa občutno več možnosti oblikovanja. Tu domišljija nima meja. Tudi postavitev travnika ne predstavlja težav. Če je plast substrata pravilno odmerjena, se rast rastlin na strehi oblikuje enako dobro kot na pravem travniku.

Pri intenzivni strešni ozelenitvi se v vsakem primeru priporoča posvetovanje s strokovnjakom. Stroški za takšen raj na strehi lahko postanejo zelo visoki in običajno terjajo veliko vzdrževanja.

Strešni biotop

Z nekaj dodatnimi ukrepi je mogoče ekstenzivne ozelenitve spremeniti v ekološko dragocene strešne biotope. Modelirana nasutja substrata skrbijo za trajno diferencirane lokalne pogoje. Elementi biotopa, kot npr. prod in kup vejevja okrepijo takšen učinek. Bauder Biotop lahko s svojimi posebnimi izvedbami ustvarja nove življenjske prostore za redke živali, kot so vrste pajkov in hroščev. Ptiči na njem najdejo hrano in material za gnezdenje. Iz obširnih nemotenih suhih habitatov na strehah nastanejo skrajno privlačne lokacije za aktivno varovanje okolja in vrst, ki lahko nudijo tudi pomemben prispevek k trajni pozidavi v moderni mestni arhitekturi.zelena streha Bauder

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPoročilo Združenih narodov: globalno segrevanje bo že pred letom 2030 preseglo mejo 1,5 °C
Naslednji članekEnergetska prenova: kje začeti?
tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.