Zmanjšajte količino odpadkov v kuhinji

Prevelika količina odpadkov postaja vse večja težava. Plastika nas trenutno najbolj ogroža, predvsem zaradi predolgo trajajočega procesa razgradnje. Pri tem pa ne smemo spregledati tudi tega, da dnevno v smeti vržemo veliko hrane. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane.

Izkoristi svoj zamrzovalnik

Nekaj najboljšega, kar lahko naredite, je, da pripravite dober sistem shranjevanja in označevanja hrane v zamrzovalniku. Pri tem lahko uporabite stare steklene kozarce ali celo plastično embalažo in ji s tem podaljšate življenjsko dobo. Če skuhate preveč, preprosto zamrznite del jedi in naslednjič ne bo treba kuhati.

Pojejte ostanke

Ni boljšega kot sveže pripravljen obrok. En dan stari makaroni pač niso tako dobri kot sveže skuhani. Vendar je, če želite zmanjšati količino odpadne hrane, bolje pojesti tiste iz prejšnjega dne, ki smo jih primerno shranili, seveda. Ostanke kosila lahko vzamete s seboj v službo ali jih pojeste, ko pridete domov.

Krožnik s kosi korenja na njem

Uporabite nove tehnike shranjevanja živil

Namesto v plastičnih vrečkah,hrano shranjujte v steklenih kozarcih. Namesto aluminijaste folije, kupite folijo iz čebeljega voska, ki jo lahko večkrat uporabite. Ustvarite si organizacijski sistem, da točno veste, kaj imate v hladilniku in zamrzovalniku. Redno pregledujte hrano in jo porabite pred potekom roka trajanja.

Načrtujte svoje obroke

To je najbolj učinkovita metoda. Vsakič, ko greste v trgovino, preverite svojo shrambo in hladilnik in napišite seznam hrane, ki jo morate kupiti. Dobro je, da imate vedno na zalogi osnovna živila, kot so na primer jajca, s katerimi lahko pripravite nešteto jedi.

Recepti niso natančna navodila

Če kuhate nekaj novega, pri tem pa potrebujete začimbo, ki je potrebna samo za to eno jed, je pač ne kupite. Recept prilagodite tako, da uporabite sestavine, ki jih imate na voljo in ki jih redno uporabljate. Včasih lahko ostanke ponovno uporabite, tako da iz njih ustvarite nove jedi.

Recept in lesena kuhalnica

Užitna hrana ni vedno samo sveža

Če imate doma nekaj dni star kruh, ki ga nihče ne želi pojesti, pripravite kruhke, ki jih premažete z maslom, poljubno obložite (na primer s sirom in šunko), nato jih za nekaj minut postavite v pečico. Plesniv sir na debelo obrežite, da odstranite plesen, ostalo lahko porabite na domači pici. Staro vino uporabite pri kuhi ali ga spremenite v kis.

Z malo iznajdljivosti se daleč pride.

VIRTree hugger
Prejšnji članekKam odnesti izrabljene pnevmatike
Naslednji članekPospravite in privarčujte

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.