Kam odnesti izrabljene pnevmatike

Ste zamenjali pnevmatike, vam zasedajo prostor v garaži in ne veste kam z njimi? Prepogosto pristanejo kar na divjih odlagališčih. Da ne bi bili tudi vi med njimi, preverite, kakšne možnosti imate.

Vulkanizer ali serviser

Fizična oseba, ki je zamenjavo pnevmatik opravila pri vulkanizerju ali serviserju, lahko izrabljene pnevmatike prepusti njemu. Uredba o ravnanju z odpadlimi gumami v 7. členu določa, da mora serviser gume prevzeti brezplačno, če vam je opravil storitev vzdrževanja vozila, razen če  jih želite obdržati. Lahko vam storitev tudi zaračuna. To lahko stori v primeru, ko staro gumo zamenja z gumo, za katero ni dokazila, da jo je prvič dal v promet proizvajalec, ki zagotavlja zbiranje izrabljenih gum v skladu s prej omenjeno uredbo.

Na odpad

V zbirnem centru komunalnega podjetja lahko izrabljene pnevmatike odda vsaka fizična oseba brezplačno. Omejitev je le količinska, in sicer lahko brezplačno oddate do 50 kg izrabljenih pnevmatik.

Ne naročajte odvoza kosovnih odpadkov za odvoz pnevmatik!

V Ljubljani je odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno brezplačen, potrebno ga je naročiti prek naročilnice. Avtomobilske gume namreč poleg gospodinjskih odpadkov, stavbnega pohištva (okna, vrata itd.), gradbenih odpadkov, zemlje, listja in vej ter nevarnih odpadkov NE sodijo med kosovne odpadke!pnevmatika dna divjem odlagališču

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekIzsuševanje vlage v stenah
Naslednji članekZmanjšajte količino odpadkov v kuhinji
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.