Žalostno: V želodcu kitovke 22 kg plastike

V bližini italijanskega letovišča Porto Cervo je naplavilo truplo 8 metrov dolge kitovke. Zgodba ne bi bila tako nenavadna, če bi kitovka poginila naravne smrti. A razlog je povsem drugje – poginila naj bi zaradi prevelike količine zaužitih plastičnih odpadkov. 

V želodcu kitovke so našli za neverjetnih 22 kg plastičnih odpadkov: mreže, plastične krožnike, vrvice, vrečke, embalažo pralnega praška … kar je pomembno opozorilo, da je morje na območju okoli Sardinije več kot očitno močno onesnaženo in je sprejetje ukrepov za izboljšanje stanja nujno. “Na nekateri embalaži so bile še črtne kode,” je razkril Luca Bittau iz neprofitne organizacije SeaMe Sardinia. “Ostali smo brez besed. To je odraz tega, kar počnemo našim živalim, okolju, sebi.”

Truplo kitovke so pregledali veterinarji z inštituta v Sassariju in z veterinarske fakultete v Padovi. Da je na obalo naplavilo kita, so lokalno pomorsko policijo obvestili v petek, 28. marca dopoldne, ob prihodu na kraj dogodka pa so pristojni ugotovili, da je žival že poginila.

Mesto Arzachena, ki je ena izmed obmorskih občin v bližini Porto Cerva, je med drugim pred časom podpisala sporazum Pelagos, ki za morske sesalce v Ligurskem morju in severnem Tirenskem morju predvideva zaščitena območja, s čimer se želi razširiti znanstvena spoznanja o teh sesalcih in povezanosti z ribolovnimi dejavnostmi.

Plastika ena največjih sovražnikov

Pri svetovnem skladu za naravo (WWF) so med drugim opozorili, da je “plastika eden najhujših sovražnikov vseh morskih vrst.” Želve, ribe in kiti pogosto pogoltnejo plavajoče delce plastike ali se celo zapletejo v njih, zaradi česar lahko poginejo.

To je že drugi primer poginulega kita v zadnjem mesecu, v katerem so našli večjo količino plastike. V sredini marca so pred obalo Filipinov odkrili mladega kita, ki je imel v želodcu okoli 40 kilogramov plastike.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRLeggo.it
Prejšnji članekTlakovci Perugia za urejeno okolico
Naslednji članekNaprava, ki vas poveže z naravo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.