ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Energija in okolje Odpadki in reciklaža Žalostno: V želodcu kitovke 22 kg plastike

Žalostno: V želodcu kitovke 22 kg plastike

V bližini italijanskega letovišča Porto Cervo je naplavilo truplo 8 metrov dolge kitovke. Zgodba ne bi bila tako nenavadna, če bi kitovka poginila naravne smrti. A razlog je povsem drugje – poginila naj bi zaradi prevelike količine zaužitih plastičnih odpadkov. 

V želodcu kitovke so našli za neverjetnih 22 kg plastičnih odpadkov: mreže, plastične krožnike, vrvice, vrečke, embalažo pralnega praška … kar je pomembno opozorilo, da je morje na območju okoli Sardinije več kot očitno močno onesnaženo in je sprejetje ukrepov za izboljšanje stanja nujno. “Na nekateri embalaži so bile še črtne kode,” je razkril Luca Bittau iz neprofitne organizacije SeaMe Sardinia. “Ostali smo brez besed. To je odraz tega, kar počnemo našim živalim, okolju, sebi.”

Truplo kitovke so pregledali veterinarji z inštituta v Sassariju in z veterinarske fakultete v Padovi. Da je na obalo naplavilo kita, so lokalno pomorsko policijo obvestili v petek, 28. marca dopoldne, ob prihodu na kraj dogodka pa so pristojni ugotovili, da je žival že poginila.

Mesto Arzachena, ki je ena izmed obmorskih občin v bližini Porto Cerva, je med drugim pred časom podpisala sporazum Pelagos, ki za morske sesalce v Ligurskem morju in severnem Tirenskem morju predvideva zaščitena območja, s čimer se želi razširiti znanstvena spoznanja o teh sesalcih in povezanosti z ribolovnimi dejavnostmi.

Plastika ena največjih sovražnikov

Pri svetovnem skladu za naravo (WWF) so med drugim opozorili, da je “plastika eden najhujših sovražnikov vseh morskih vrst.” Želve, ribe in kiti pogosto pogoltnejo plavajoče delce plastike ali se celo zapletejo v njih, zaradi česar lahko poginejo.

To je že drugi primer poginulega kita v zadnjem mesecu, v katerem so našli večjo količino plastike. V sredini marca so pred obalo Filipinov odkrili mladega kita, ki je imel v želodcu okoli 40 kilogramov plastike.

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,791FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Energetska prenova: kje začeti?

Stare stavbe so v veliko primerih energetsko potratne. Toplota uhaja skozi neizolirano ali slabo izolirano streho ter slabo izoliran zunanji ovoj stavbe, vrata in...

Raznolika strešna ozelenitev – vrt na strehi

»Poglej, streha  je kot travnik !« Ozelenitve streh v vse večji meri oblikujejo sliko mesta. Tega pa ne ustvarjajo samo zaradi videza, saj zelene...

Poročilo Združenih narodov: globalno segrevanje bo že pred letom 2030 preseglo mejo 1,5 °C

Po poročilu Združenih narodov o združenju znanosti v letu 2020 bi lahko globalne temperature v naslednjem desetletju presegle mejo 1,5 °C, določeno v Pariškem...

Zakaj bi oblačila kemično čistili, če jih lahko preprosto očistite kar sami doma?

Kemično čiščenje je običajno rezervirano za oblačila višje kakovosti, ki so izdelana iz volne, kašmirja ali svile. Redno čiščenje vas lahko (ob morebitnem uničenju...