Tekstilni odpadki s srhljivo statistiko: samo v Sloveniji 10.000 ton tekstilnih odpadkov v 2021

Odejice za živali, ki so nastale iz HOFERjevih odsluženih delovnih oblačil
Odejice za živali, ki so nastale iz HOFERjevih odsluženih delovnih oblačil. Foto: HOFER on HOFER

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki bo letos potekal med 19. in 27. novembrom, je največji in najuglednejši okoljevarstveni projekt v EU na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov. Kaj pa tekstilni odpadki?

Textile waste a major polluter in Southeast Asian countries like Bangladesh
Foto: bdspn iz iStock

Slogan letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je Tekstilni odpadki so iz mode.

V Evropi je tekstilna industrija poleg živilske industrije, gospodinjstev in prometa med največjimi onesnaževalci okolja. Ob tej priložnosti predstavljamo nekaj statističnih podatkov na to temo.

Nekaj zanimivosti:

  • Za izdelavo ene majice s kratkimi rokavi se porabi 2.700 litrov vode (vir: EPRS). Toliko pitne vode spije človek v dveh letih in pol.
  • V EU na leto proizvedemo okoli 2 mio. ton odpadkov iz tekstila, največ v Italiji (20 % vseh). Vir: Eurostat
  • V Sloveniji je leta 2021 nastalo približno 10.000 ton odpadkov iz tekstila. Dodatnih 3.000 ton smo uvozili, 4.000 ton pa izvozili.
  • Na odlagališča smo pripeljali manj kot 2 % odpadkov iz tekstila, od tega največ odpadnih obdelanih tekstilnih vlaken.
  • Reciklirali smo skoraj dve tretjini predelanih odpadkov iz tekstila in pri tem proizvedli 6.000 ton uporabnih snovi, kot so tekstil, usnje in različna vlakna, ki se uporabljajo kot izolacijski materiali in talne obloge ter v oblačilni industriji.
Peresnice iz HOFERjevih odrabljenih delovnih oblačil
Peresnice iz HOFERjevih odrabljenih delovnih oblačil. Foto: HOFER on HOFER

Tekstil reciklirajo tudi nekatera večja podjetja v Sloveniji. Eno takih je HOFER, V letu 2018 so se zaradi menjave delovnih oblačil na ravni poslovne skupine povezali s podjetjem ALTEX Textil-Recycling GmbH & Co., ki je tedaj v izolacijski material za avtomobilsko industrijo predelalo tudi skoraj 6,6 tone tekstila sodelavk in sodelavcev iz Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, tudi delovnih oblačil, ki so strgana ali obrabljena, ne zavržejo, temveč jih v sodelovanju s Komunalnim podjetjem Vrhnika (KPV) predelajo v nove, uporabne izdelke. Leta 2020 so iz njih izdelali 1.200 odejic za živali, ki so jih razdelili 12 slovenskim zavetiščem; leta 2021 pa 400 peresnic in 400 vrečk za copate, s katerimi so v različnih dobrodelnih akcijah obdarovali starostnike, sodelavce in kupce. Tudi letos so izdelali že več kot 900 peresnic iz odrabljenih oblačil, načrtujejo pa tudi že nove uporabne izdelke, saj so sodelovanje s KPV letos še okrepili. V uporabo in predelavo so jim predali tudi etuije za očala, ki so jih kupci odložili v zbirne škatle v sklopu akcije zbiranja rabljenih očal, saj se ti v okviru akcije ne zbirajo in bi sicer pristali med odpadki.

“HOFER se je na nas prvič obrnil pred dvema letoma, in sicer z željo, da iz rabljenih delovnih oblačil naredimo odejice za hišne ljubljenčke. Od takrat naše sodelovanje raste in trenutno skupaj snujemo najnovejši izdelek – žogice za sproščanje, ki bodo izdelane iz odrabljenih službenih uniform, polnjene pa z rižem in sivko. Pogovarjamo se tudi o sodelovanju na drugih segmentih, kjer imamo skupni cilj, da materialom, ki dobijo status odpadka, dodamo novo vrednost,” skupne projekte s področja ponovne uporabe povzema mag. Gregor Klemenčič, direktor Komunalnega podjetja Vrhnika.

Kako pa vi skrbite za čim manj tekstilnih odpadkov?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNastavljiva miza: Prednosti nastavljivih miz za vaše telo
Naslednji članekJeep Avenger je električni malček med velikani znamke

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.