Slovenska raziskava: žalostni rezultati analize embalaže najpogostejših dobrin

Združenje Ekologi brez meja je ob svetovnem dnevu okolja opozorilo na vpliv plastičnih odpadkov na okolje in na podnebno krizo. Opravili so tudi raziskavo, s katero so analizirali embalažo 67 najpogostejši dobrin, ki se znajdejo v nakupovalnih košaricah potrošnikov. Rezultati niso kaj preveč spodbudni.

V sklopu projekta Plastika naša vsakdanja se tokrat niso posvetili klasičnim plastičnim izdelkom, kot so slamice, plastični krožnički in kozarci, plastične vrečke ipd. Tokrat so pod drobnogled vzeli embalaže izdelkov v košarici dobrin.

Visok delež plastičnih delcev

Kot navajajo pri društvu, je skoraj polovica vse analizirane embalaže sestavljene iz plastičnih materialov. Slab podatek je tudi, da je večina iz kategorije 7, vrste plastike, ki jo le redko recikliramo. Recikliramo jih okoli polovico.

Obsežnejšo raziskavo so izvedli tudi med zbiralci in predelovalci plastičnih odpadkov. Poudarjajo, da se uspešno recikliranje pravzaprav začne že v naših domovih, z ločevanjem odpadkov.

⇒ Več o recikliranju in ponovni uporabi, lahko preberete v članku Predelava in ponovna uporaba odpadkov.

Poleg tega še trdijo, da je ključno nagrajevanje tistih, ki delajo pozitivne korake, spodbujanje inovativnosti in proizvodnja embalaže, ki jo je mogoče enostavno predelovati. Kot so ugotovili Ekologi brez meja, je velik problem prav mešanje materialov v embalažah. “Upanje vzbuja predlog prenovljenega Zakona o varstvu okolja, ki bo nadgradil podaljšano odgovornost proizvajalcev in preko ekomodulacije okoljskih dajatev kaznoval slabe izdelke, da bodo manj konkurenčni,” še menijo. “Prenosi odpadkovnih direktiv pa bodo prinesli še kopico drugih ukrepov.”

ločevanje odpadkov in reciklaža

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

VIREkologi brez meja
Prejšnji članekGreenpeace: 8 nasvetov za zaščito oceanov
Naslednji članekUnical OSA – ko kotel vstopi v dnevno sobo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.