Cene nafte v tem trenutku drastično padajo

Koronavirus, ki močno vpliva na življenja ljudi, svojo moč kaže tudi na drugih področjih. Eno takšnih je naftni trg, kjer cene dobesedno strmoglavljajo. Ni pa virus edini razlog, ki vpliva na nižje cene t. i. črnega zlata.

Zakaj prihaja do drastičnih padcev cen?

Na ceno nafte vpliva več dejavnikov.

Prvič, na začetku meseca je Savdska Arabija napovedala cenovno vojno, saj dogovor med državami Opec+ ni bil uspešen (Opec+ je mednarodno interesno združenje najpomembnejših izvoznic nafte). Konflikt med največjima izvoznicama – Savdsko Arabijo in Rusijo – je ostal nerazrešen. To je pripeljalo do znižanja cen nafte s strani Savdske Arabije, ki je ceno za kupce znižala za med šest in osem evrov. To je ogromna številka, saj so nihanja v cenah ponavadi okoli nekaj centov.

Drugič, na ceno nafte močno vpliva tudi globalna ekonomija. Ko je slednja močna in deluje s polno paro, povpraševanje preseže zaloge, posledica pa je zvišanje cene. Enako se zgodi v obratni situaciji, ko svetovna ekonomija doseže krizo. Tedaj povpraševanja ni toliko in cene padejo. Koronavirus je vsekakor eden od bistvenih vzrokov za trenutno situacijo v gospodarstvu, ki je kar nekoliko zastalo oziroma upočasnilo svoje stroje, tako na nacionalni kot globalni ravni.

Kakšno je stanje?

Že ob napovedi cenovne vojne so cene nafte strmoglavile za 30 odstotkov, kar je največji padec v obdobju skoraj 30-ih let. Za 159-litrski sod je bilo treba odšteti dobrih 32 dolarjev (kar 12,44 dolarja manj kot prej). Ob izbruhu virusa, ki je na stanje še dodatno vplival, pa je treba za sod nafte odšteti le še dobrih 25 dolarjev.

Posledice

Cene nafte so močno padle, kar bi lahko po eni strani kratkoročno vplivalo na dvig BDP-ja (nižji stroški transporta, ogrevanja, večja kupna moč, večji profit za podjetja). Vendar je, na drugi strani, ekonomski vpliv nižjih cen nafte zelo kompleksen in vključuje nekaj negativnih posledic, kot je na primer nižja rast plač. Ampak ne govorimo o vsakdanjih razmerah. Pomembneje je, da se na tej točki bolj osredotočimo na vzroke, kot posledice. Živimo v izrednih razmerah, kar na čelu z zmanjšano močjo globalne ekonomije, zveni nekoliko zaskrbljujoče. Tudi zato je pomembno, da poskusimo zamejiti dejavnike, ki vplivajo na vzroke padcev cen nafte, kolikor je to v naših močeh.

Prejšnji članekNakup žara je pomembna odločitev
Naslednji članekNas bodo rešile gosenice?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.