Lupine velikonočnih jajc uporabite na vrtu

Če ste velikonočne pirhe obarvali popolnoma naravno, recimo s čebulnimi listi ali teranom, potem lahko jajčne lupine koristno uporabite na vrtu.

Jajčne lupine so dober vir kalcija (okoli 96 % je sestavljena iz kalcijevega karbonata), vsebujejo tudi magnezij, kalij, fosfor, mangan, cink, železo, nekaj bakra … skratka sestavine, ki jih tudi rastline potrebujejo za dobro rast.

In prav zato je škoda, da bi naravni material, ki ga imamo doma, zavrgli, namesto koristno uporabili.

Kalcij ima za rastline pomembno vlogo, saj uravnava Ph vrednost tal – vpliva na kislost. Pomembno vlogo ima pri delitvi in rasti rastlinskih celic, pomanjkanje te snovi pa povzroči, da je razvoj mladih rastlinskih tkiv (poganjkov, korenin, listov) neuravnotežen in nepravilen. Rastline ga nujno potrebujejo tudi za tvorbo cvetnega prahu, obvaruje jih pred toplotnim stresom in tudi pred nekaterimi boleznimi.

Kalij ščiti pred vplivi suše, saj izboljšuje toleranco na temperaturne spremembe, pomembno vlogo ima pri krepitvi rastlinskega stebla, vpliva na barvo, okus.

Proti vrtnim škodljivcem

Jajčne lupinice lahko uporabite v boju proti nekaterim vrtnim škodljivcem. Ker so ostre, niso po godu polžem, črvom in drugim plazilcem. Zato jih le natrosite okoli rastlin in polži jih ne bodo prečkali.

Obogatite prst

Jajčne lupine lahko preprosto zdrobite in jih posujete po zemlji. Koščki lupine se bodo kmalu razgradili in snovi bodo pronicale v prst in jo obogatile. Lahko pa lupinice nadrobite v vodo, počakate približno 24 ur in s to vodo zalijete rastline.

Drenaža

V času sajenja, presajanja in razsajanja lahko jajčne lupine uporabimo tudi pri teh opravilih. Namesto kamenčkov v lonček lahko tako za drenažo uporabite kar jajčne lupine. Pri sajenju na vrtu jih primešajte zemlji.

Za korenine

Jajčna lupina bo koristila tudi paradižnikom, bučkam, paprikam, kumaram. Ko jih sadite, v prst v jamici, v katero boste posadili rastlino, nasujte za pest jajčnih lupin. Kalcij bo dobro del koreninskemu sistemu.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPreden ga boste uničili, se ga boste naveličali
Naslednji članekTehnologija, ki vsako kolo spremeni v e-kolo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.