Kam s salonitkami in azbestom?

Salonitke
Salonitke

Azbestne plošče oziroma salonitke so bile pred leti najbolj priljubljena kritina. Danes se vsi zavedamo, da so plošče in azbest nasploh, nevarni našemu zdravju. Zaradi izjemne priljubljenosti in razširjenosti materiala se ne bi motili, če bi predvidevali, da ima kar nekaj naših bralcev doma take plošče. Težava pa se pojavi, ko se jih želimo znebiti. Zato je vprašanje, kako se znebiti salonitk, popolnoma na mestu.

Kratko o škodljivem azbestu

Azbest je skupina šestih silikatnih mineralov in so močno odporni. Prav zato so bili uporabljeni v industriji in gradbeništvu, a bili sčasoma prepovedani zaradi škodovanja zdravju. Izpostavljenost azbestnim vlaknom povzroča zdravstvene težave. To so lahko azbestoza, pljučni rak in mezoteliomom. Poleg kritin pa ga najdemo v več kot tri tisoč izdelkih kot so cevi, smole, lepila, paste, izolacijske mase, tkaninah in še mnoge druge.

Izvajalci pooblaščeni za upravljanje z azbestom

V Sloveniji je uporaba azbesta prepovedana že 18 let, kar pa ne pomeni, da ga ni. Na spletni strani ARSO (Agencija RS za okolje) si lahko ogledate in zase poiščete osebe, ki imajo dovoljenje za odstranjevanje azbesta.

Odstranjevanje azbestnih plošč prepuščamo pooblaščenim izvajalcem
Odstranjevanje azbestnih plošč prepuščamo pooblaščenim izvajalcem

To dovoljenje se posebej izdaja za odstranjevanje:

  • azbest cementnih izdelkov in ostalih izdelkov;
  • materialov, ki vsebujejo šibko vezani azbest;
  • posameznih vrst materialov, ki vsebujejo azbest.

Izvajalec mora imeti ustrezen status, registracijo dejavnosti, varnostno opremo in naprave. Vlogo vloži na Agencijo Republike Slovenije za okolje in po pridobitvi je vpisan v evidenco oseb z dovoljenjem za odstranjevanje azbesta.

Kako torej odstranjujemo azbestno kritino?

Najboljša možnost je, da to prepustimo tistim, ki imajo primerno opremo. Vsekakor ni pametno, da se tega lotevamo sami, saj za to nismo kvalificirana. Predvsem zaradi posledic azbesta, ki jih zdaj poznamo.

In možnost najema izvajalcev za to je našemu zdravju in življenju najboljši način za odstranitev azbestnih materialov. Pred tem pa svetujemo posvet z vašo komunalo, ki skrbi za redni odvoz odpadkov. Prav oni vam bodo povedali več o izvajalcih in storitvah.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRgov.si
Prejšnji članekPopolnoma električna dostavna vozila
Naslednji članekKdaj je idealen čas za izklop centralne kurjave?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.