Kdaj je idealen čas za izklop centralne kurjave?

Ni še konec zime in gretje je zaenkrat še nujno potrebno za udobno bivanje. Kdaj pa je pravi čas, da ga izklopimo?

Po mnenju britanskega podjetja za vodovodne, kanalizacijske in električne napeljave Utility Bidder, največ gospodinjstev centralno ogrevanje izklopi sredi marca, oziroma tedaj, ko temperature tudi ponoči ostanejo nekoliko višje, okoli 10 stopinj Celzija. Tedaj se hiše in stanovanja ponoči ne ohladijo tako močno, preko dneva pa se lahko, če vanje posije sonce, prijetno pregrejejo. Točnega recepta, kdaj ugasniti centralno ogrevanje, ni. Odvisno je od lege nepremičnine, izolacije stavbe, kakovosti zasteklitve, strehe ipd.

Začasno izklapljanje ogrevanja čez dan in priklapljanje preko noči z vidika varčevanja ni učinkovito, saj porabimo veliko več energije, da močno ohlajeno hišo ali stanovanje znova ogrejemo. Najbolje je termostat nastaviti med 18 in 21 stopinj Celzija, sistem pa naj se samodejno izklopi, ko bodo znotraj 4 sten temperature tako visoke tudi brez njegove pomoči.

Če bi radi vseeno prihranili nekaj denarja pri ogrevanju in menite, da lahko preživite tudi pri kakšni stopinji Celzija manj, je pred vami nekaj koristnih  napotkov.

  1. Zračenje radiatorjev

V radiatorjih se tudi med kurilno sezono nabira zrak. Redno odzračevanje bo povečalo učinkovitost radiatorjev in posledično znižalo vaš račun za ogrevanje.

Preberite več: Učinkovit način čiščenja radiatorjev

  1. Zastrite okna

Skozi okna kljub odlični zasteklitvi uhaja običajno več toplote kot skozi stene ali streho. Z zavesami ali drugimi senčili (žaluzije, plise, rolete …) lahko zadržite nekaj toplote in preprečite mrazu, da bi preveč zlahka udiral v vaš dom.

  1. Ne zalagajte radiatorjev

Prekrivanje radiatorjev z zavesami, pohištvom ali brisačami in drugimi predmeti onemogoča, da bi radiatorji karseda hitro ogrevali dom. Tkanine in pohištvo blokirajo topel zrak in onemogočajo, da bi se hitro širil po prostoru. Radiator mora najprej ogreti tkanine in pohištvo, da bi dosegel preostale dele prostora.

Z radiatorjev redno tudi brišite prah, saj debele plasti prahu prav tako zavira topel zrak, da bi se lahko hitro širil po prostoru.

  1. Ne puščajte radiatorjev prižganih na nizki moči ves dan

Marsikdo je prepričan, da je najbolj učinkovito, če radiatorji ves dan delujejo na nižji temperaturi. Nekateri recimo ne marajo spati nv topli spalnici – v takem primeru vklopite radiator, ko želite, da se ogreje na za vas primerno temperaturo, nato pa ga mirno izklopite. Vsekakor bolje, kot če bo ves dan prižgan na najnižji temperaturi.

  1. Odeje in preproge

Za bolj topel občutek po tleh razgrnite prijetno mehko preprogo. Preproga ne daje le prijetnega občutka, temveč deluje tudi kot dodaten sloj izolacije. Topla odejica, s katero se pokrijete, ko recimo sedite na zofi pred televizijo ali berete najljubšo knjigo, bo tudi koristna. Hladnejši zrak je prijetnejši in ugodnejši za življenje.

  1. Prehodno obdobje

Ko enkrat izklopite centralno kurjavo, se lahko ob izjemnih dneh še vedno ogrevate s pomočjo klimatske naprave ali IR panelov, ki so energetsko učinkovit način ogrevanja v prehodnih obdobjih.

Preverite vsa tesnila na vratih in oknih. Če piha skozi špranje, to predstavlja velike izgube toplote. Nova tesnila so zavezniki nižjega računa za ogrevanje.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKam s salonitkami in azbestom?
Naslednji članekNajvečji rudniki zlata na svetu

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.