Kako se znebiti smradu iz odtokov?

Smrad iz odtokov nam lahko povzroča veliko nelagodja
Smrad iz odtokov nam lahko povzroča veliko nelagodja

Smrad iz odtokov je nekaj, kar nas preseneti vsaj enkrat v življenju. Takrat moramo vedeti kaj storiti, da se smrad prekine. Boljša izbira pa je preprečiti smradljiv vonj, še preden do tega pride. Zakaj smrdi iz odtokov? Na kaj moramo paziti, da ne bo smrdelo iz odtokov? Kako preprečiti smrad iz odtokov? Pripravili smo odgovore na ta vprašanja in nekaj hitrih informacij o talnih sifonih in kanalizaciji.

Zakaj smrdi iz odtoka?

Ko vas doma v kopalnici, kuhinji ali v katerem drugem prostoru preseneti neprijeten vonj iz odtoka obstaja več razlogov. Ti razlogi pa so zelo pomembni za odstranjevanje vonja in preprečevanja novih pojavov. V primeru, da imate v hiši le fekalno kanalizacijo je pomembno vedeti, kaj ne spada oziroma česa ne smete metati vanjo.

 • odpadna olja (motorna olja),
 • gradbeni odpadki in lepila,
 • pesek iz mačjih stranišč,
 • barve, topila, dezinfekcijska sredstva, kisline, lugi, rastlinska gnojila, škropiva, biocidi, strupi, zdravila,
 • plenice, damski vložki, palčke za uho, čistilna volna, kosi tekstila, drobni plastični predmeti, papir, embalaža, črepinje, konzerve,
 • organski odpadki, ostanki hrane iz gospodinjstev, čajne vrečke, pokošena trava, plevel z vrtov, deli živalskih trupel,
 • kavna gošča, pepel.

Najbolj pogost razlog za smrad iz odtokov so zamašitev odtoka ali drugih cevi. Le poredko se zgodi, da je za smrad odgovoren kateri izmed drugih dejavnikov, a se vseeno velikokrat zgodi, da je med gradnjo prišlo do nepravilne izvedbe kanalizacije. Prav ta razlog je tisti, ki povzroči največ skrbi in nekoliko zoža denarnico. Tu bo potrebna pomoč strokovnjakov. Vseeno pa se največkrat to (smrad) zgodi zaradi zamašitve odtoka in prav zato smo pripravili seznam nasvetov, ki jih lahko opravite sami.

Smrdljiv odtok
Smrdljiv odtok

Kako očistiti odtok?

Zamašitev odtoka in sifona, predvsem talnega, se lahko lotimo na več različnih načinov, ki nam prinašajo tudi različne rezultate. Naša želja je odmašitev odtoka in znebiti se neprijetnih vonjav.

 • Čiščenje odtoka z raznimi pripomočki je prvi korak, ki se ga lahko lotimo. Dvig pokrova oziroma mrežice talnega sifona ali katerega koli drugega odtoka, nam da dovolj prostora za naslednje korake. S pomočjo paličice, pletene jekleni vrvi, žice in podobnega preprosto odstranimo tujke in predmet zamašitve. Morda nam uspe, če pa je zamašitev še vedno prisotna pa lahko poskusite z naslednjimi pripravki.
 • Coca Cola je ena izmed najbolj vsestranskih pijač na svetu. Ne le, da škodi zdravju, lahko vam pomaga tudi pri zamašenemu odtoku. Preprosto zlijte nekaj coca-cole v odtok in počakajte, da opravi svoje delo.
 • Podobno kot Coca-Cola vam lahko pomagajo tudi razna WC čistila, kis, mešanice s sodo bikarbono, limonin sok in celo vrela voda.

Preventivni ukrepi za smradljiv odtok

Da se vonj ne bo spet razlegel iz odtoka preprosto pazite na to, da vanj ne boste zlivali prej omenjenih stvari. Poleg tega pa pri odtokih, ki že nekaj časa niso bili v uporabi, spustite nekaj vrele vode.

Prejšnji članekPosadi.si – najboljša vrtnarska aplikacija za delo na vrtu!
Naslednji članekSamsung predstavil hladilnike s štirimi vrati za še več prilagoditev kuhinje
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

 1. Smrad iz vsake odtočne cevi nastane največkrat, ko v kolenu cevi (pod umivalniki v obliki črke U) izhlapi voda, ki deluje kot pretočni zamašek med odtočno kanalizacijo in vodnimi elementi. To se zgodi ob daljši ne uporabi vode, npr. ne umivanje tal v kopalnici (dopusti, itd). V talni sifon (v obliki lončka) se lahko nalije ne razredčeno, gosto gel čistilo, šampon, ipd., ali pa se mesečno nalije vodo v talni sifon. Lp, KB

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.