Cigaretni ogorki spadajo v koš za …

Ločevanje odpadkov je že povsem ustaljena stalnica. Za večino odpadkov že vemo, kam spadajo in jih lahko brez težav odvržemo tja, kamor spadajo. Velika težava pa se pojavlja pri določenih odpadkih, ki ji ne moremo kategorizirati na prvo žogo. Eni takšnih so cigaretni ogorki, ki so hkrati tudi eden najštevilnejših odpadkov na svetu – vsako leto globalno namreč proizvedemo okoli šest bilijonov cigaret, več kot 90 odstotkov jih vsebuje filtre iz plastičnih vlaken. To pomeni več kot milijon ton plastike! Veste, kam jih odvreči?

Ne v naravo, niti v koš z bio odpadki!

Odgovor bomo razdelili na dva dela. Kadilci večinoma namreč kadijo zunaj, na odprtem. Tam pa (zmotno!) odvržejo cigaretne ogorke kar na tla, nekateri celo v reke, morja oziroma tja, kjer se pač nahajajo, misleč, da so cigaretni filtri narejeni iz biorazgradljivega materiala. Kljub temu, da so razgradljivi še zmeraj vsebujejo strupe, filtri v cigaretah pa so narejeni iz majhnih plastičnih delcev. Natančneje so cigaretni filtri narejeni iz celuloznega acetata oziroma acetilceluloze. To je termoplastični polimer, narejen iz celuloze, ki je obdelana z ocetno kislino. Uporablja se kot osnova za umetna vlakna in plastiko. Da se ta vlakna razgradijo, pa je potrebnih tudi več desetletij. Ravno zato ne spadajo med biološke odpadke. Nikakor pa ne spadajo niti v naravo. Če torej kadite zunaj, cigaretne ogorke shranjujte na primernem mestu in jih nato odvrzite v primeren koš ali pa jih že v štartu ugasnite in pustite na za to namenjenem mestu.

Kam torej z njimi?

Drugi del odgovora je vezan na tiste, ki pogosteje kadijo v zaprtih prostorih in na odgovor o tem, kam jih torej odvreči. Cigaretni ogorki spadajo v koš za mešane oziroma ostale odpadke. Nikakor jih ne mečite v odtoke, ker bodo na tak način pristali v potokih, rekah ali morju.

Držite se tega pravila tudi na plažah, ki bodo v prihodnjih mesecih zelo aktualne.

Maja Markovič

Novinarka

VIRZeleni genij; Ekologi brez meja
Prejšnji članekKakovostni solarni moduli za največji izkoristek sončne elektrarne
Naslednji članekPoletje 2020: Nepogrešljive naprave za pametni dom
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.