Ali veste, kam sploh lahko »odvržete« odpadno jedilno olje?

Odpadna jedilna olja, ki si jih ponavadi pridelamo s cvrtjem hrane, so zelo specifična. Z njimi moramo namreč ravnati zelo skrbno. Večina olje po uporabi še vedno zlije v straniščno školjko, umivalnik ali pa ga celo odvržejo v koš za smeti z biološkimi odpadki. Vendar pozor, nič od tega ni dovoljeno!

Uredba o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi določa, da je odpadna jedilna olja prepovedano mešati z drugimi odpadki ali jih prepuščati izvajalcu javne službe skupaj z mešanimi komunalnimi odpadki. Prav tako jih je prepovedano odvajati v javno kanalizacijo, male komunalne čistilne naprave, greznice, nepretočne greznice ali neposredno v vode in izpuščati v tla ali na tla. Ne smemo jih niti mešati z biološko razgradljivimi odpadki, ki so namenjeni aerobni razgradnji, kot je kompostiranje, niti jih mešati z drugimi ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov, ki jih je treba prepuščati v za to namenjenih posodah ali zabojnikih.

Kaj to pomeni?

Rešitve, ki smo jih torej navedli zgoraj niso primerne, niti dovoljene. Ne gre le za birokratsko kaprico, saj lahko odpadna olja močno vplivajo tako na okolje kot na kakovost našega bivanja. Če bi olje namreč zlivali v odtoke, bi se odtočne cevi lahko zamašile, pojavili bi se lahko mali glodavci, težave pa lahko povzročimo tudi upravljalcem sistema za odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Prav tako velja, da odpadno jedilno olje ne sme končati v greznicah ali malih komunalnih čistilnih napravah, saj se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave. Tudi polivanje po kompostih ali travnatih površinah (ali kamorkoli direktno v naravo) zaradi visoke organske obremenitve ni primerno, saj popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov. Sčasoma se spere v podzemlje do podtalnice, kar lahko onesnaži zaloge pitne vode. Natančneje lahko 1 liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode!

Kaj torej storiti z odpadnim jedilnim oljem?

Rešitev seveda obstaja. Naslednjič, ko boste rokovali z odpadnim jedilnim oljem, ga preprosto zlijte v stekleno ali plastično posodo, ki jo lahko dobro zaprete. Pred tem seveda počakajte, da se dobro ohladi. Na tak način zbirajte olje in ga odnesite v najbližji zbirni center za odpadke. Enkrat letno pa poteka tudi zbiranje nevarnih odpadkov na terenu, kamor lahko oddate tudi odpadno olje.

Na tak način zbrano odpadno jedilno olje lahko denimo predelajo v bio-diesel, tj. ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, ostanek (glicerin) pa se uporablja v farmacevtski industriji.

Na določenih lokacijah s postavljeni tudi posebni rumeni zabojniki, ki so na voljo prav posebej za zbiranje odpadnega jedilnega olja, največkrat pa so locirani na t. i. ekoloških otokih. Za več informacij je najbolje, da se obrnete na vam najbližji zbirni center.

poseben rumen zabojnik za zbiranje odpadnega jedilnega olja
Poseben rumen zabojnik za zbiranje odpadnega jedilnega olja

Tako se boste držali pravil, naredili nekaj za svoje odtoke in greznico, obenem pa preprečili ekološko katastrofo.

Prejšnji članekDom, da te kap
Naslednji članekŠčiti pred zunanjimi vplivi in poskrbi za izjemno vzdušje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.