Na Eko skladu odslej z novimi razpisi na voljo nova nepovratna sredstva

V petek bo Eko sklad, objavil nov javni poziv, namenjen dodeljevanju nepovratnih sredstev občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo. Prav tako bodo na voljo tudi dodatna nepovratna sredstva občanom za električna vozila in občinam za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb ter dodatna kreditna sredstva občanom za okoljske naložbe.

Javni poziv 49SUB-SOOB17 Nepovratne finančne spodbude občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo občanom namenja 3 milijone EUR nepovratnih sredstev za nove naložbe v naprave za samooskrbo z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije. Nepovratna finančna spodbuda bo lahko dodeljena za naprave, ki imajo nazivno električno moč do največ 11 kVA, če bodo le-te nameščene na ali ob stavbi, ki je zgrajena na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Naprava za samooskrbo z električno energijo bo morala biti skladna z zahtevami iz soglasja za priključitev. Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala do 20 % priznanih stroškov naložbe, ki vključujejo strošek nakupa in montaže naprave ter pripadajočih električnih inštalacij in opreme, vendar ne več kot 180 EUR za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo. Rok za zaključek naložbe bo petnajst mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.

Zaradi velikega odziva bo na javnem pozivu 45SUB-EVOB16 Nepovratne finančne spodbude občanom za električna vozila na voljo dodaten milijon EUR sredstev, na Javnem pozivu 40SUBLS16 Nepovratne finančne spodbude občinam za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih 2/2 stavb splošnega družbenega pomena pa dodatnih 5 milijonov EUR.

Prav tako je bila dodeljena že večina sredstev na Javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov 55OB16, zato bo Eko sklad znesek razpisanih sredstev povišal s 6 na 10 milijonov EUR. Vsi navedeni javni pozivi veljajo do objave zaključka v Uradnem listu Republike Slovenije.

Patricjo Božič, Energetski svetovalec ENSVET

Energetski svetovalec mreže ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Kot svetovalec deluje v svetovalni pisarni v Ljubljani in na Vrhniki.

VIRENSVET
Prejšnji članekLunos – odličen prezračevalni sistem tako za novogradnje kot za sanacije
Naslednji članekKAGER: Vabljeni na dan odprtih vrat – 22.4.2017

Energetski svetovalec mreže ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Kot svetovalec deluje v svetovalni pisarni v Ljubljani in na Vrhniki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.