Gorivo iz zavržene hrane: rešitev za letalski promet

Iz zavržene hrane bi lahko z ustreznim načinom predelave trajnostno pridobivali ‘zeleno’ gorivo za letala, je pokazala študija, ki so jo objavili v publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Študijo so izvedli znanstveniki v laboratoriju za obnovljive vire energije National Renewable Energy Laboratory (NREL) v sodelovanju z univerzama Yale in Dayton ter laboratorijem Oak Ridge National Laboratory.

Odpadna hrana bi bila ključnega pomena za pridobivanje obnovljive energije za letalstvo. Kot kažejo podatki, emisije iz letalskega prometa prinašajo kar okoli 12 % emisij iz naslova transporta, delež pa iz leta v leto še narašča. Projekcije kažejo, da se bo do leta 2050 delež v primerjavi z obdobjem pred epidemijo še podvojil. Prav to je razlog, da se znanstveniki trudijo poiskati biogorivo, s katerim bi letalski promet postal brezogljičen.

S pridobivanjem goriva iz odpadne hrane bi reševali dve težavi na en mah. Pri gnitju kupov odpadne hrane nastaja metan eden najbolj škodljivih plinov. Z uporabo v letalstvu bi zmanjšali izpuste teh plinov in še primerno porabili vso zavrženo hrano. Številne letalske družbe so že investirale v program SAF (Sustainable aviation fuels). Med njimi recimo Southwest Airlines. Pri družbi so prepričani, da bi lahko že v letu ali dveh pridobili vsa potrebna dovoljenja za uporabo v komercialnih letih. »To pomeni, da bodo skoraj nič-ogljični poleti na vidiku prej, kot bi morda mislili,« je povedal Derek Vardon, znanstvenik NREL in soavtor študije.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČudež z žogicama
Naslednji članekKljub lanskemu ‘lockdownu’ kakovost zrak drastično pada
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.