Kljub lanskemu ‘lockdownu’ kakovost zrak drastično pada

onesnaženost

Preteklo pomlad se je marsikateri naravovarstvenih bahal, da bo pozitivna posledica ‘lockdowna’ boljši zrak na našem planetu. A se to ni zgodilo. Avtomobili so ostali v garažah, požari v naravi pa pustošili in slabšali kakovost zraka, je pokazalo novo poročilo IQAir.

“Če pogledamo obdobje od avgusta do decembra lani, so imeli največji vpliv na kakovost zraka požari v naravi,” je povedala Glory Dolphin Hammes, izvršna direktorica IQAir. Stopnja onesnaženosti v ZDA je bila v 2020 višja kot dve leti pred tem, čeprav so številni delali od doma in komajda kdaj zapustili svoj dom. Grožnjo zdravju pomenijo predvsem vsi drobni delci, veliki 2,5 mikrometra ali celo manjši, ki so v zraku. Ob dihanju delci prihajajo v naša pljuča in krvni sistem ter škodijo našemu zdravju. Največje povečanje teh drobnih delcev so zaznali v Sao Paolu (+5%). Sledia Melbourne (+1%) in Los Angeles (+1%). Požari so v preteklem letu prizadeli vsa tri območja. Septembra je bilo med najbolj onesnaženimi mesti na svetu kar 77 ameriških: po 35 v Oregonu in Kaliforniji in 7 v Washingtonu. 37 jih je v Južni Aziji.

Ponekod grozljivo stanje, drugod izboljšanje

Kar 80 % mest v Bangladešu, 67 % v Pakistanu in 32 % mest v Indiji je klasificiranih kot ‘nezdrava za življenje’ ali še slabše. V letu 2020 je sicer naziv najbolj onesnaženega mesta na svetu pripadel kitajskemu mestu Hotan. Razlog na bi tičal pretežno v peščenih nevihtah.

Razmere so se izboljšale v Singapurju (za 25 odstotkov), Pekingu (za 23 %) in Bangkoku (za 20 %).

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekGorivo iz zavržene hrane: rešitev za letalski promet
Naslednji članekKaj storiti, če v sosedovem stanovanju biva več oseb, kot je prijavljenih?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.