ENSVET: V decembru vabljeni na predavanja s poudarkom na Eko-inovacijah in trajnostnem lokalnemu upravljanju

Mesec december – dvanajsti mesec Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016 – se neustavljivo bliža. Program info točke Točka.Zate. bo v decembru v celoti posvečen eko-inovacijam, zelenim delovnim mestom in trajnostnemu lokalnemu upravljanju. Pridružite se nem in v info točki in se seznanite z zanimivostmi z energetskega področja.

BREZPLAČNA STROKOVNA PREDAVANJA IN SVETOVANJA: Posamezno predavanje traja približno eno uro. Predavanja si sledijo po spodaj navedenem sporedu.

Program dne 6. 12. 2016 s pričetkom ob 13h:

 • INOVATIVNA EKOLOŠKA GRADNJA IN ENERGIJSKO UČINKOVITA ZASNOVA HIŠE (Jernej Markelj, Ensvet)
  Ekološka gradnja stremi k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje tako pri sami gradnji stavbe kot v njenem obratovanju. Obenem poskuša ustvariti čim bolj kvalitetno in zdravo bivalno ugodje za uporabnike. Na predavanju bodo na konkretnem primeru sodobne lesene hiše izpostavljena načela ekološke gradnje in principi zasnove energijsko učinkovite hiše v pasivnem standardu.
 • INOVATIVNA CELOVITA OBNOVA ENODRUŽINSKE HIŠE (Jernej Markelj, Ensvet)
  Enodružinske hiše, ki smo jih (večinoma lastnoročno) gradili v drugi polovici prejšnjega stoletja, ne ustrezajo več današnjim tehničnim in bivanjskim standardom. So energijsko potratne, ne zagotavljajo visokega bivalnega ugodja in so pogosto tudi nefunkcionalne. Na primeru obnove tipične tovrstne hiše bomo prikazali sodobne gradbeno-tehnične ukrepe pri prenovi, inovativno izboljšanje prostorsko-funkcionalne razporeditve ter osvetlili možnosti za pridobitev finančne spodbude Eko sklada.

Program dne 13. 12. 2016 s pričetkom ob 13h:

 • Sodobni načini priprave tople sanitarne vode (Carmen Hladnik Prosenc, ENSVET)
  Po starem smo bili navajeni sanitarno vodo ogrevati  večinoma z električnim bojlerjem ali pogosto s kotlom centralne kurjave na kurilno olje.  Obstajajo pa tudi okolju in denarnici prijaznejši načini priprave tople sanitarne vode. V predavanju bo podrobneje predstavljena priprava tople vode z obnovljivimi viri energije (biomasa, sončni kolektorji, toplotne črpalke).
 • Najnovejši trendi pri gradnji enodružinskih hiš  (Carmen Hladnik Prosenc, ENSVET)
  Na predavanju bomo pogledali, v katero smer se z vidika energetske učinkovitosti giblje gradnja stavb. Izvedeli bomo, kaj so nizko-energijske in kaj pasivne hiše. Nekaj besed bomo namenili skoraj nič energijskim in plus energijskim hišam. Pogledali si bomo, kakšni so osnovni koncepti energetsko učinkovite gradnje, kakšni sistemi se uporabljajo v teh hišah in kako te hiše naredimo ekološko še bolj sprejemljive.

Patricjo Božič, Energetski svetovalec mreže ENSVET

Energetski svetovalec mreže ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Kot svetovalec deluje v svetovalni pisarni v Ljubljani in na Vrhniki.

VIRENSVET
Prejšnji članekPovabilo k oddaji predlogov operacij za izvedbo demonstracijskih projektov celovite energetske prenove javnih stavb kulturne dediščine
Naslednji članekTelefone bomo kmalu napolnili v sekundi in uporabljali en teden

Energetski svetovalec mreže ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Kot svetovalec deluje v svetovalni pisarni v Ljubljani in na Vrhniki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.