Ekstremne temperature globalnih morij. Na Floridi izmerjena temperatura morja prek 38 stopinj!

Earth is immersed in water, among the clouds against the sky.(Some elements in this image is provided by NASA and can be found at http://visibleearth.nasa.gov and http://grin.hq.nasa.gov)
Foto: Alexandrum79 iz iStock

V času, ko poletne temperature na severni polobli dosegajo svoj vrhunec, je Severni Atlantik dosegel najvišjo temperaturo doslej in to več tednov prej kot običajno, kažejo začasni podatki, objavljeni v petek s strani ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA).

Xungang Yin, znanstvenik pri NOAA (Nacionalna uprava za oceane in atmosfero) je v izjavi za AFP povedal: »Na podlagi naše analize je povprečna najvišja temperatura morske površine v Severnem Atlantiku 24,9 stopinj Celzija To je rekordna izmerjena najvišja temperatura Severnega Atlantika, kar potrjuje ugotovitve znanstvenikov, da je bil pretekli julij najtoplejši mesec v zgodovini merjenja temperature. Vročinski val v juliju je prizadel na desetine milijonov ljudi, kot razlog pa znanstveniki navajajo globalno segrevanje.

Sunset at Benijo beach with mountains in the background, sea and mountains in Benijo, Tenerife Island.
Foto: Jose Felix Bartolome Pastor iz iStock

Rekordna temperatura je še posebej presenetljiva, saj se po navadi Severni Atlantik do vrhunca segreje šele v začetku septembra. Prejšnji rekord, zabeležen septembra 2022, je po besedah Yina znašal 24,89 stopinj Celzija, NOAA, ki spremlja temperature morja od zgodnjih 80. let, pa bo potreboval približno dva tedna, da potrdi začasne ugotovitve.

Španski raziskovalci so sporočili, da je Mediteransko morje svojo najvišjo temperaturo zabeležilo zadnji ponedeljek v juliju. Rekordno temperaturo 28,71 stopinj Celzija je razglasil španski inštitut za morske znanosti, ki je analiziral podatke iz satelitov, ki jih uporablja evropski program za opazovanje Zemlje Copernicus. Strokovnjaki so poudarili, da merijo dnevne mediane površinske temperature morja, namesto povprečne vrednosti, ker je manj dovzetna za ekstremne skoke temperature v izoliranih delih morja. Mediteranska regija, ki je bila julija prizadeta zaradi rekordnih temperatur, je že dolgo uvrščena med vroče točke podnebnih sprememb.

Atlantski rekord bo znova podrt še letos?

Površinska temperatura morja v Severnem Atlantiku naj bi se »po pričakovanjih še naprej povečevala skozi avgust,« je dejal Yin iz NOAA, pri čemer je dodal, da je zelo verjetno, da bo rekord ponovno podrt. Nova najvišja temperatura 24,9 stopinj Celzija je »za več kot eno stopinjo višja od 30-letnega klimatološkega povprečja, izračunanega za obdobje med 1982 in 2011,« je še dodal Yin

Iceberg in arctic ocean,greenland
Foto: Hayriye Tellioğlu iz iStock

Od marca, ko se Severni Atlantik začne ogrevati, so bile temperature večinoma toplejše kot v preteklih letih, pri čemer je bila razlika še posebej izrazita v zadnjih tednih. Severni Atlantik je postal simbolno opazovalno območje za segrevanje morske vode po vsem svetu zaradi učinkov podnebnih sprememb, ki jih povzročajo emisije toplogrednih plinov.

Program Copernicus, ki uporablja drugačne podatke kot tisti, ki jih analizira NOAA, je v petek sporočil, da je v sredo zabeležil temperaturo 24,7 stopinj Celzija v Severnem Atlantiku. Predstavnik programa Copernicus je dejal, da čeprav ta temperatura ostaja pod rekordom iz septembra 2022, ki je bila nekoliko nižja od NOAA ravni pri 24,81 stopinj Celzija, bo ta rekord zagotovo presežen to poletje.

Ekstremne razmere

»Ta situacija je ekstremna, že prej smo videli toplotne morske valove, vendar je to zelo konstnantno in razširjeno na veliko površino v Severnem Atlantiku,« je za AFP povedala Karina Von Schuckmann iz mednarodnega raziskovalnega centra Mercator Ocean International. Strokovnjakinja je opozorila, da so oceani že od začetka industrijske dobe absorbirali 90 odstotkov presežne toplote, ki jo je povzročila človekova dejavnost. »Ta akumulacija energije se je podvojila v zadnjih dveh desetletjih, kar je pospešilo globalno segrevanje,« je dejala.

Small boat, Icebergs, Ilulissat, Greenland
Foto: RobertH82 iz iStock

Na globalni ravni povprečna temperatura oceanov vsako leto od aprila dalje presega temperaturne rekorde. Na Floridi je bil zabeležen poseben in presenetljiv primer, kjer so vode ob te ameriške zvezne države dosegle 38,3 stopinj Celzija, vsaj tako kažejo podatki izmerjeni s temperaturno bojo.

Če se ta meritev potrdi, bi to lahko predstavljalo svetovni rekord.

Prejšnji članekAli je varno upoštevati pravilo petih sekund?
Naslednji članekMediji poročajo o NLP nad Slovenijo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.