Ali je varno upoštevati pravilo petih sekund?

Strawberry ice cream with waffle cone dropped on the floor and melting on the ground under hot summer light. Flat lay view
Foto: cagkansayin iz iStock

Tako imenovano »pravilo petih sekund« je izredno kontoverzno. Nekaterim ljudem popolnoma ustreza jesti hrano, ki je bila le za kratek čas na tleh. Hitro jo pregledajo, morda vanjo nežno pihnejo zrak, da odstranijo prah ali bakterije (to deluje, kajne?) in že je spet užitna. Drugi ljudje trdno vztrajajo, da je najprimernejše mesto za hrano, ki je bila na tleh, smetnjak, ne pa usta.

Morda se počutite udobno, ko jeste hrano, ki ste jo sami spustili, vendar bi se verjetno zgražali nad idejo, da bi vam nekdo postregel s hrano, ki je bila na tleh. Verjetno hitro uporabite pravilo petih sekund za prigrizke, kot so čips ali piškoti, vendar pri zelenjavi, kot sta brokoli ali grah, kar naenkrat pozabite na to pravilo. Kakorkoli že, zdaj je čas, da ugotovimo, ali je pravilo petih sekund resnično ali ne.

Kaj sploh je pravilo petih sekund? Gre za ohlapno (in vprašljivo) definicijo, ki pravi: Hrano, ki je bila pet sekund* ali manj na tleh, lahko »varno« pojemo. To časovno obdobje je včasih zmanjšano na tri sekunde ali podaljšano na deset – po lastni presoji, seveda. Pravzaprav je pravilo petih sekund vaša priložnost, da hrano, ki pade na tla, pojeste, preden se lahko kontaminira s morebitnimi škodljivimi bakterijami, ki so prisotne.

Poleg tega, da je to pravilo, je tudi fraza, ki jo običajno izgovorimo, ko se sklicujemo nanj v prisotnosti drugih ljudi – nekakšna družbena gesta, ki jo uporabimo, da priznamo, da se zavedamo, da je naše početje vprašljivo.

Ali je hrana, ki pade na tla, res varna za uživanje? Verjeli ali ne, znanstveniki so preučili pravilo petih sekund. Da bi ugotovili, ali drži ali ne, je pravilo koristno razdeliti na tri glavne spremenljivke: časovno obdobje, hrana in tla.

Se hrana res lahko kontaminira v samo petih sekundah na tleh? Na žalost smo že na začetku na slabem položaju. Študija iz leta 2006 je ugotovila, da se posebne bakterije, ki povzročajo drisko (salmonela), lahko prenesejo iz tal na hrano (v tem primeru na salamo) že po petih sekundah izpostavljenosti. Kontaminacija se je dejansko zgodila skoraj takoj.

To pomeni, da je pet sekund dovolj, da se hrana, ki pade na tla, kontaminira – kar že ovrže pravilo. Prva spremenljivka je torej razveljavljena in tudi ime pravila je tako rekoč izpodkopano! To verjetno ni dober znak … Vendar nas še čakata dve spremenljivki. Morda pravilo petih sekund ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled? Ali se nekatere vrste hrane lažje kontaminirajo kot druge? Salama se lahko kontaminira že v petih sekundah. Kaj pa druge vrste hrane?

Raziskava iz leta 2016, ki je preučevala onesnaženost različnih vrst hrane (melona, kruh, maslo na kruhu in žele bonboni), ki so jo našli po tem, ko je padla na tla, je ugotovila, da je bila melona najbolj onesnažena s škodljivimi mikrobi, ko se je vrnila s tal – kar nakazuje, da je morda bolj ravna in vlažna hrana bolj nagnjena k kontaminaciji. Žele bonboni so bili najmanj onesnaženi od štirih vrst hrane, raziskovalci pa so predpostavljali, da je to zaradi manj enakomerne površine bonbona. Kruh in maslo na kruhu sta bila onesnažena približno enako.

Vendar, če se spomnimo prej omenjene študije iz leta 2006, ki je preučevala kruh poleg salame, raziskovalci skoraj popolnoma zanikajo pomembnost spremenljivke hrane v pravilu petih sekund. Namesto tega dajo veliko več poudarka na vir kontaminacije (lastnosti talne površine), kot na lastnosti hrane, ki se na koncu oprime kontaminacije. Na koncu spremenljivka hrane ni povsem ovrgla pravila petih sekund, vendar ga tudi ni podprla. Zdi se, da ni nobene vrste hrane, ki bi bila neprepustna za mikrobe. Kljub temu ali vse to res dokazuje, da je vsa hrana, ki pade na tla, tako kontaminirana, da je nevarna za uživanje?

Iz obeh zgoraj omenjenih laboratorijskih študij vemo, da so običajne talne površine – les, ploščice in preproge – sposobne zadrževati škodljive mikrobe in da se ti mikrobi lahko zlahka prenesejo na hrano.

Poleg tega je študija iz leta 2006 trdila, da je količina bakterij, prisotnih na površini, najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na stopnjo kontaminacije hrane, ki pade na tla, do trenutka, ko jo poberejo nazaj – ne pa tudi, kako dolgo je bila hrana tam ali kako lastnosti hrane vplivajo na prenos bakterij. Ampak ali so na tleh, s katerimi se srečujemo vsak dan, prisotni podobno škodljivi mikrobi (in enake količine teh mikrobov)? Glede tal v vašem domu je treba upoštevati različne dejavnike, kot so pogostost brisanja tal ali prisotnost hišnih ljubljenčkov. Za tla izven vašega doma pa je verjetno treba upoštevati veliko več dejavnikov.

In tukaj je glavni problem s pravilom petih sekund: vidimo umazanijo, vidimo prah, vendar ne vidimo mikrobov – ti so z golim očesom nevidni! Tako tla, ki ne izgledajo umazana, niso nujno čista. Poleg tega, če bi lahko videli mikrobe na koščku hrane, ki smo ga pravkar pobrali s tal, ne bi vedeli, ali so škodljivi, kot na primer salmonela, ali neškodljivi. In ko škodljivo pomeni, da povzroča bolezni, ki se prenašajo s hrano, lahko pride do simptomov, kot so driska, vročina, bruhanje, pa tudi možnost smrtnih zapletov – morda je najbolje, da se ne tvega s pravilom petih sekund.

Odločitev, ali se poslužiti tega pravila glede varnosti hrane, je vaša, vendar znanost pravi, da je najvarnejša izbira, da hrano raje zavržete.

Prejšnji članekPravilno polnjenje in polaganje vreč za pesek
Naslednji članekEkstremne temperature globalnih morij. Na Floridi izmerjena temperatura morja prek 38 stopinj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.