Kuhinjski otok: Prednosti in slabosti

Kuhinjski otok
Kuhinjski otok

Kuhinjski otoki so doživeli vzpon na lestvici priljubljenosti v zadnjih nekaj letih. Hrana nas povezuje, kuhinjo pa lahko povezuje prav kuhinjski otok. Ker smo se želeli prepričati ali je kuhinjski otok zares koristen dodatek v kuhinji ali le modna muha, smo pobrskali po njegovih prednostih in slabostih. Da pa to ni vse, smo članek popestrili še z nekaj idejami in nasveti za tiste, ki se odločajo za postavitev kuhinjskega otoka.

Dodatni delovni prostor

Prva in glavna prednost kuhinjskega otoka je dodatna delovna površina. Ker smo z otokom pridobili dodaten pult, ki najverjetneje ne bo gledal direktno v steno, ampak v prostor, nam bo kuhanje postalo še bolj prijetno.

Dodajanje elementov

Ne le dodaten delovni prostor, kuhinjski otok predstavlja možnost za vgradnjo dodatnih elementov. Na oziroma v kuhinjski pult lahko dodate pomivalno korito, pečico, kuhalno ploščo in manjši hladilnik. Meje pri dodajanju elementov ni, a bodite previdni, da ne ogrozite praktičnost.

Kuhinjski otok in elementi v njem
Kuhinjski otok in elementi v njem

Dodatni shranjevalni prostor

Predali in omarice bodo zaključili praktični del samega kuhinjskega otoka in vam povečali shranjevalno zmožnost vaše kuhinje.

Videz ločitve prostora

Kuhinjski otok, če je tako postavljen, predstavlja nekakšno predelno steno med jedilnico in kuhinjo. Ker pa je kuhinjski otok lahko uporabljen tudi kot jedilna miza, vam jedilnice načeloma ni potrebno imeti.

Kuhinjski otok

Vizualno povečanje/pomanjšanje prostora

Tu je veliko odvisno od velikosti samega prostora in velikosti vašega kuhinjskega pulta. Res je sicer, da lahko pričakujemo videz globljega in večjega prosta, a se kaj hitro lahko zgodi obratno. Po želji, da bo otok čim večji, kmalu zmanjšamo preostali gibalni prostor.

Zavzemanje prostora

In prav to je tisti razlog, zaradi katerega se mnogi ne odločijo za kuhinjski otok. Ali je njihov prostor premajhen ali pa želje prevelike. Najbolj pametno je, da veliko prej razmislite, kaj točno želite imeti od kuhinjskega otoka. Ali je to le dodatni pult ali le videz? Pri tem koraku marsikdo razmisli o postavitvi polotoka, ki se z eno stranjo dotika stene oziroma že obstoječega pulta.

Kuhinjski otok

Izbira materialov

Izbira materialov je popolnoma vaša, vsekakor pa pazite na ujemanje z ostalimi elementi. Lahko se odločite za klasičen, retro ali moderen videz kuhinjskega otoka. Pri izbiri barve pa je prav tako pomembno ujemanje z ostalimi elementi kuhinje.

Cena

Vse želje, ideje, uporabnost in še kaj pa je odvisno od cene. Bolj kot od cene je odvisno od našega proračuna. Nepisano pravilo kuhinjskega otoka je polovica proračuna za kuhinjo, a je to spet odvisno od vaših želj. Želite imeti v kuhinjskem otoku vodo in elektriko za aparate, ali bo njegova funkcija le shranjevanje in videz?

Kuhinjski otok

Prejšnji članekDesetletje svežega zraka
Naslednji članekBitcoin in njegova temna plat
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.