POUČEN UPRAVLJALEC MALE ELEKTRARNE – zakonsko obvezno usposabljanje lastnikov

  Kdaj

  26. marca, 2019    
  14.00-19.00

  Kje

  Agencija POTI
  Stegne 7, Ljubljana, 1000

  Vrsta dogodka

  Zemljevid ni na voljo

  Lastnik male elektrarne je odgovoren za varno in zanesljivo obratovanje male elektrarne in je lahko kaznovan v kolikor ne izpolnjuje zakonodajnih zahtev. Usposabljanje v skladu s prenovljeno zakonodajo!

  Na podlagi 3. člena Pravilnika o strokovnem usposabljanju in preizkusu znanja za upravljalca energetskih naprav (Ur. l. RS, št. 92/2015) izvajamo teoretično usposabljanje za poučenega upravljavca male elektrarne katerih nazivna moč ne presega 300 kW in sicer za upravljanje:

  • male hidroelektrarne,
  • sončne elektrarne,
  • elektrarne na biomaso ali bioplin,
  • geotermalne elektrarne,
  • vetrne elektrarne,
  • elektrarne za soproizvodnjo toplote in električne energije (kogeneracija).

  3. člen – Upravljanje drugih energetskih naprav – se glasi:
  »Delavci, ki upravljajo in vzdržujejo energetske naprave, za katere s tem Pravilnikom ni predpisana strokovna usposobitev in preizkus znanja, lahko opravljajo taka dela in naloge le, če so bili poučeni z navodili za tehnično pravilno in varno obratovanje, tehničnimi predpisi o tovrstnih napravah in z ukrepi za učinkovito rabo energije.«

  Veljavno zakonodajo in dodatna pojasnila glede obveznega usposabljanja najdete tukaj. 

  Po uspešno opravljenem teoretičnem usposabljanju dobijo lastniki malih elektrarn potrdilo o poučenosti za upravljanje energetske naprave, ki služi kot dokazilo o poučenosti z navodili za tehnično pravilno in varno obratovanje, tehničnimi predpisi o tovrstnih napravah in z ukrepi za učinkovito rabo energije.

  Potrdilo se izda za fizično osebo, ki je lastnik male elektrarne oz. za zaposlenega v družbi, ki je lastnik male elektrarne s podatki: naziv male elektrarne, moč v kW in lokacija. Potrdilo se v skladu s Pravilnikom izdaja za obdobje 5-ih let. Potrdilo v skladu s 3. členom Pravilnika ne služi kot osnova za upravljanje in vzdrževanje tujih malih elektrarn.
  Zakonodajno odgovornost upravljanja in vzdrževanja malih elektrarn nosijo lastniki malih elektrarn, naprav ali objektov ne glede ali so fizične ali pravne osebe in ne glede na to, da vzdrževanje pogodbeno opravljajo za to delo kvalificirani strokovnjaki.  Pristojni inšpektor lahko celo prepove nadaljnje upravljanje energetske naprave delavcu, ki ni strokovno usposobljen v skladu s predpisi o strokovnem usposabljanju.Zakonodaja ne predpisuje oz. ne zahteva nivo izobrazbe za poučeno osebo, torej je lahko poučena za upravljavca male elektrarne vsaka fizična oseba ne glede na doseženo stopnjo izobrazbe in/ali delovne izkušnje.

  Matjaž Lesjak

  Urednik portala MojPrihranek.si

  Prejšnji članekPametne polnilne postaje za električna vozila – načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje
  Naslednji članek58. sejem Dom
  Matjaž Lesjak

  Urednik portala MojPrihranek.si

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.