Kmalu lažje do kredita za energetsko obnovo?

Ob trenutnih razmerah v državi in svetu se marsikdo osredotoča na iskanje načinov, kako prebroditi težje finančne težave. Vseeno pa ne moremo ob vsem tem zanemariti skrbi za nepremičnino, v kateri živimo. Zdaj je idealni čas, da si vzamemo čas za razmislek, katerih del bi se lotili, načinov, materialov, ki bi jih uporabili … Kako pa finančno izpeljati projekte?

V duhu ukrepov, ki se sprejemajo, je med drugim tudi apel bankam, naj vsaj za vsaj polovico znižajo stroške bančnega poslovanja s fizičnimi in pravnimi osebami. Olajša naj se dostop do bančnih kreditov, katerih namen je energetska obnova stavb oziroma vlaganje v večjo energetsko učinkovitost stavb s poroštvom države.

Ekološka posojila sicer ponujajo le nekatere banke. Namenjeni so naložbam v obnovo stavb za zmanjšanje rabe toplotne energije, naložbe v nizkoenergijske in pasivne hiše. Ne gre torej za klasična stanovanjska posojila, namenjena v osnovi nakupu nepremičnine, pa tudi ne za klasične potrošniške kredite. Razlika je opazna predvsem pri obrestni meri. Za ekološka posojila je namreč pri določenih bankah bolj ugodna kot za klasična stanovanjska posojila. Še občutnejša je razlika, ko primerjamo ekološki in klasični potrošniški (namenski) kredit.

Namen

izolacijaEkološka je treba porabiti namensko. Od banke do banke je odvisno, za kateri namen nudi kredit, zato morate to obvezno preveriti, ne le višino obrestne mere.

V grobem ga lahko porabite za vgradnjo energetsko učinkovitih naprav in sistemov za ogrevanje prostorov, pripravo sanitarne vode. Lahko tudi za vgradnjo toplotne izolacije zunanjega ovoja stavbe in izdelavo fasade, toplotne izolacije tal ali stropa, ki meji na neogrevan prostor. Sredstva lahko namenite tudi za nakup in vgradnjo energetsko učinkovitega stavbnega pohištva, sistema za rekuperacijo zraka, izvedbo nizkotemperaturnega načina ogrevanja. Med drugim tudi za vgradnjo sistemov za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov energije, vgradnjo solarnega sistema,

Določene banke postavljajo določene omejitve glede toplotne prehodnosti stekel (zasteklitev oken in vrat), debelino izolacije, izkoristek energije ipd. Skorajda nujno je zato, da imamo, še preden se lotimo postopka pridobivanja kredita, izbrane materiale, ki jih bomo pri energetski obnovi oziroma gradnji uporabili.

Zavarovanje in ročnost

Odplačilne dobe so običajno 10 ali 15, maksimalno 20 let. Posojila se zavarujejo s poroki, zastavo nepremičnine, vinkulacijo življenjske police ali drugimi oblikami zavarovanja.

Poleg bank, posojilo za izboljšanje energetske učinkovitosti. Pogoji so sicer natančno določeni, je pa obrestna mera zelo ugodna – trimesečni EURIBOR + 1,3 %.

Zapletov kmalu manj?

Mnogi se za jemanje posojil ne odločijo, ker banke postavljajo prezahtevne pogoje. Zaradi negotovih oblik dela (prekarno delo, delo za določen čas in druge oblike) banke številne ocenjujejo kot kreditno nesposobne. Draga zavarovanja in visoki stroški dostopnost posojil še dodatno ovirajo. Poleg tega pa, tudi ko naberete vso ustrezno dokumentacijo, banka še vedno lahko posojilo zavrne. Novi ukrepi naj bi vplivali na omilitev vseh teh strogih pogojev. V kolikor bo to res, vam ne bo žal, če si boste zdaj, ko smo prisiljeni biti doma, vzeli nekaj časa in dobro proučili, česa bi se lotili, iz katerih materialov in v kakšnem obsegu.

gradnja

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPosedanje hiše: kdaj je sanacija nujno potrebna
Naslednji članekZ rastlinami nad strupe doma
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.