Izbrati pralno-sušilni stroj ali posamično sušilni in pralni stroj?

Interior of a real laundry room with a washing machine at home
Foto: Choreograph iz iStock

Ko moramo kupiti napravo, ki nam bo pomagala prati in sušiti perilo, imamo na voljo več možnosti. To so pralni stroj, sušilni stroj ali kombinacija obeh v pralno-sušilnem stroju. Vsaka izbira prinaša svoje adute, svoje prednosti in slabosti, a vsi ne vemo, katere točno te so. Zato se bomo v prispevku posvetili izbiri vsakega od strojev za perilo, da bo vaša odločitev lažja in hitrejša.

Ločeno pralni in sušilni stroj

Mnogo kupcev se odloči za nakup ločenega pralnega in sušilnega stroja. S tem sta naprava ločeni, nudita pa lastno učinkovitost, prilagodljivost in druge prednosti. Vseeno pa so tu še premisleki, kot so višji stroški nakupa, prostorske zahteve, poraba energije ter dodaten čas in trud za opravljanje s perilom.

Prednosti

 • Učinkovitost: Z ločenimi napravami za pranje in sušenje je mogoče vsak stroj optimizirati za svojo posebno funkcijo, kar vodi do najbolj učinkovitega delovanja. Pralni stroji se lahko osredotočijo samo na učinkovito čiščenje oblačil, medtem ko se lahko sušilni stroji osredotočijo na učinkovito odstranjevanje vlage in seveda tudi sušenje.
 • Prilagodljivost: Ločeni pralni in sušilni stroji omogočajo več prilagajanja in prilagodljivosti pri izbiri modelov, ki ustrezajo vašim posebnim potrebam in željam. Izberete lahko pralni stroj s funkcijami (različni cikli pranja, zmogljivosti polnjenja in možnosti varčevanja z energijo) ter sušilni stroj z nastavitvami, prilagojenimi vašim željam in potrebam.
 • Upravljanje s prostorom: Čeprav ločeni napravi potrebujeta več prostora kot kombinirana enota, ima opcija še vedno določeno prednost. Napravi lahko postavite eno poleg druge ali ju zložite eno na drugo.
 • Vzdrževanje: Ločeni pralni in sušilni stroji poenostavijo vzdrževalna opravila v primerjavi s kombiniranimi enotami. Vsako napravo je mogoče servisirati neodvisno, kar olajša čiščenje in vzdrževanje komponent, kot so lovilci vlaken, filtri in cevi.

Slabosti

 • Stroški: Ločen nakup pralnega in sušilnega stroja je lahko dražja investicija v primerjavi z nakupom ene kombinirane enote. V proračunu bo treba predvideti stroške obeh naprav, pa tudi vse dodatke in stroške namestitve.
 • Zahteva po prostoru: Ločeni pralni in sušilni stroji še vedno zahtevajo več prostora v vašem domu kot pa samostojne enote. Glede na razpoložljivo površino in razporeditev boste morda morali dodeliti določeno območje za vsako napravo, kar lahko vpliva na estetiko in funkcionalnost prostora.
 • Poraba energije: Uporaba ločenih pralnih in sušilnih strojev lahko pomeni večjo porabo energije v primerjavi s kombiniranimi enotami. Še posebej bo to veljalo, če uporabljate starejše ali manj energetsko učinkovite modele. Vsaka naprava potrebuje lastno oskrbo z energijo, kar prispeva k skupni porabi energije v gospodinjstvu in stroškom komunalnih storitev.
 • Čas in trud: Upravljanje ločenih pralnih in sušilnih strojev vključuje dodaten korak prenosa oblačil iz ene naprave v drugo. Čeprav to za nekatere uporabnike morda ne predstavlja velike nevšečnosti, dodaja dodatno nalogo procesu pranja perila in zahteva koordinacijo, da se zagotovijo gladki prehodi med cikli pranja in sušenja.
Izbrati pralno-sušilni stroj ali ločeni napravi?
Izbrati pralno-sušilni stroj ali ločeni napravi? Foto: Damian Lugowski iz iStock

Izbira pralno-sušilnega stroja

Kombinirani pralno-sušilni stroj ima svoje prednosti in slabosti. Izbira je seveda odvisna od vaših posebnih potreb, razpoložljivega prostora, proračuna in želja glede udobja in energetske učinkovitosti. Izberite kombinacijo pralno-sušilnega stroja, ki najbolj ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu. Kako to storite? S prebiranjem prednosti in slabosti.

Prednosti

 • Prihranek prostora: Največja prednost kombiniranega pralno-sušilnega stroja je njegova zasnova, ki prihrani prostor. Z integracijo funkcij pranja in sušenja v eno enoto odpravite potrebo po ločenem sušilnem stroju, zaradi česar je idealen za majhne bivalne prostore, kjer je izkoristek površine ključnega pomena.
 • Udobje: S kombiniranim pralno-sušilnim strojem lahko svoja oblačila operete in posušite v enem brezhibnem ciklu, kar prihrani čas in trud. Oblačil ni treba prenašati med napravami, kar poenostavi postopek pranja in zmanjša tveganje, da bi oblačila pozabili prenesti iz pralnega v sušilni stroj.
 • Energetska učinkovitost: Kombinirane enote so pogosto zasnovane tako, da so energetsko učinkovitejše od uporabe ločenih pralnih in sušilnih strojev. Zasnovane so tako, da brezhibno delujejo skupaj, optimizirajo porabo energije in zmanjšajo skupne stroške komunalnih storitev. Poleg tega so nekateri modeli opremljeni z naprednimi tehnologijami, kot je sušenje s toplotno črpalko ali senzorsko sušenje, kar dodatno poveča energetsko učinkovitost.

Slabosti

 • Stroški: Kombinacija pralno-sušilnih strojev običajno prinaša višje prvotne stroške v primerjavi s samostojnimi pralnimi napravami. Čeprav prihranite denar, če ne kupite še ločenega sušilnega stroja, je lahko začetna naložba za nekatere kupce previsoka. Pomembno je upoštevati dolgoročne prihranke stroškov zaradi zmanjšane porabe energije in izkoriščenosti prostora.
 • Zmogljivost: Kombinirane enote imajo običajno manjšo zmogljivost v primerjavi s samostojnimi pralnim in sušilnim strojem. To je lahko pomanjkljivost, če imate veliko družino ali morate pogosto prati velike predmete, kot so prevleke ali odeje. Morda boste morali perilo razdeliti na manjše količine ali investirati v ločeno stojalo za sušenje prevelikih stvari.
 • Daljši cikli: Sušilni cikli v kombiniranih enotah lahko trajajo dlje v primerjavi s samostojnimi sušilnimi stroji, saj mora stroj preiti iz načina pranja v način sušenja. Čeprav to morda ni pomembna težava pri vsakodnevnih opravilih pranja perila, je lahko neprijetno, če morate oblačila hitro posušiti.
Zakaj izbrati pralno-sušilni stroj
Zakaj izbrati pralno-sušilni stroj Foto: urfinguss iz iStock

Kako izbrati pravo napravo za pranje in sušenje perila?

Prešli smo skozi prednosti in slabosti pralnih, sušilnih in pralno-sušilnih strojev za čiščenje perila. Te nam dajo odličen vpogled v odločitev oziroma napravo, ki jo bomo izbrali. Kako pa se lahko še bolj podrobno spustite v proces izbire in se res odločite za pravo napravo?

Tako da se odpravite v trgovino Big Bang, ki širom Slovenije ponuja izredno širok nabor pralnih strojev, sušilnih strojev in pralno-sušilnih strojev visoke kvalitete in raznolikih funkcij. Svetujemo, da skočite na njihovo spletno stran in pobrskate po izbiri.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Prejšnji članek33. SOF v znamenju ekskluzivnih mednarodnih govorcev, umetne inteligence in prihodnosti digitalnih medijev
Naslednji članekVse življenje uporabljate to kratico, ampak ali veste, kaj pravzaprav pomeni WC?
logo big bang
eprodaja@bigbang.si|01 362 60 00| Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.