Velika noč je pred vrati: kako pravilno skuhati jajca, ne da bi počila?

cooking brown chicken eggs in boiling water on electric stove, closeup, elevated view
Foto: orinoco-art iz iStock

Kako pravilno skuhati jajca, ne da bi počila, je pogosto vprašanje, a vendar je potrebno vedeti, kako jih sploh pravilno skuhati. Upoštevajte, da se bližajo velikonočni prazniki, ko skuhamo veliko jajc, zato bodo ti nasveti pomembni za vas, na primer, da jajca med kuhanjem ne počijo.

Vse je odvisno od temperature

Kuhana in pobarvana jajca so eden od simbolov praznika. In mnogi ljudje so navajeni kuhati jajca tako, da jih dajo v hladno vodo. Vendar ta metoda ni vedno najboljša.

Izbira temperature vode je odvisna od tega, kje in pri kakšni temperaturi so bila jajca shranjena. Če so bili v hladilniku, jih je priporočljivo dati v hladno vodo. Nenadna sprememba temperature lahko povzroči, da lupina poči. Če so se jajca nekoliko segrela, na primer eno uro na sobni temperaturi, jih lahko damo v vrelo vodo.

Zakaj jajca pokajo?

Z močnim padcem temperature se protein, nahaja se v bližini lupine, hitro segreje in razširi. Ker jajčna lupina ni elastična, se ne more raztegniti in zato poči. Kako preprečiti torej pokanje jajc. Jajc iz hladilnika ne dajajte v vročo vodo; začnite jih kuhati v hladni vodi; dodajte nekaj soli v vodo.

Piles of chicken eggs in a basket, taken at close range
Foto: Dwi cahyono iz iStock

Ne pozabite, da je optimalen čas kuhanja za mehko kuhana jajca 3-4 minute, za omleto 4-5 minut, za trdo kuhana jajca 7-10 minut. Za lažje lupljenje jajc pa jih lahko po kuhanju za nekaj minut postavite v hladno vodo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekTest letnih pnevmatik 215/55 R17
Naslednji članekKdaj zamenjati ležišče, da ne boste trpeli?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.