Še eno mesto ukinja plastične vrečke

Evropski parlament je potrdil direktivo o prepovedi plastike za enkratno uporabo do leta 2021. Krajem, kjer je prepovedana uporaba plastičnih vrečk, se Beograd pridružuje že z novim letom 2020.

Za dogovor je glasovalo 560 evropskih poslancev, nasprotovalo jih je 35, 28 se jih je vzdržalo glasovanja. Prepoved bo v veljavo stopila z letom 2021, in sicer bo veljala za plastični pribor za enkratno uporabo, plastične krožnike za enkratno uporabo, plastične slamice, palčke za ušesa s plastično palčko, plastične palčke za balone, plastične posodice za shranjevanje in kozarci iz polistirena.

Po podatkih Evropske komisije, je več kot 80 odstotkov odpadkov v morjih plastičnih, Proizvodi, katerih uporaba naj bi bila prepovedana oziroma omejena, naj bi predstavljali 70 odstotkov odpadkov v morjih. Ker se material ne razgradi, se plastika kopiči v vodah ter na kopnem. Plastične ostanke strokovnjaki odkrivajo v želodcih morskih živali – želv, tjulnjev, kitov, ptic, rib in v školjkah, prehranjevalna veriga pa je pač takšna, da te plastične delce zaužijmo tudi ljudje.

Države članice bodo morale do 2029 omogočiti ponovna polnjenja plastenk. Do leta 2025 so države dolžne zagotoviti, da je vsaj 25 odstotkov uporabljenih plastenk primernih za recikliranje. Do leta 2030 mora biti takšnih proizvodov za 30 odstotkov. Predvideno je tudi obvezno označevanje z opozorili o negativnem vplivu odmetavanja cigaret s plastičnimi filtri v okolje, plastičnih kozarcev, vlažilnih robčkov.

Beograd sprejema ukrepe prej

V srbskem glavnem mestu so se odločili, da se že v začetku prihodnjega leta lotijo podviga zmanjševanja količine odpadne plastike. Nekoliko naj bi morali spremeniti zakonodajo, sicer pa računajo, da jim bo do sredine leta že uspelo. Želijo, da lahke plastične vrečke ne bi bile več dosegljive na vseh maloprodajnih mestih. Nadomestili bi jih s papirnatimi ali drugimi vrečami, ki so primerne za večkratno uporabo.

Že s te, ko so lahke plastične vrečke v trgovinah postale plačljive, beležijo, da so njihove količine že več kot prepolovili. Iščejo tudi načine, kako uporabo teh vrečk zmanjšati tudi izven maloprodajnih mest.

Kaj lahko storimo mi

Tudi mi lahko prispevamo za boljši jutri. Namesto klasičnih plastičnih vrečk, si omislite vrečke za večkratno uporabo. Plastične vrečke lahko prav tako uporabite večkrat, sicer pa jih, ko jih zavržete, odložite v za to namenjen zabojnik.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRAlo.rs
Prejšnji članekPreverite, kako varčujemo Slovenci?
Naslednji članek3 eko recepti za čistilo za steklo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.